Kultúra

Deák Bill Gyula koncertezik Gárdonyban

deak-bill-gyula(210x140)(1).jpg (deák bill gyula, )
deak-bill-gyula(210x140)(1).jpg (deák bill gyula, )

A blues királya november 30-án lép fel a Gárdonyi tagiskola tornatermében.

Deák Bill Gyula Artisjus-díjas magyar blues-énekes, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Gyakran „a magyar blueskirály” jelzővel illetik, de Bill Kapitánynak vagy egyszerűen csak Bill-nek is szokták szólítani. 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közösen lépett fel, aki így vélekedett róla: “Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.”

“A blues egy életforma, egy életérzés – magával ragad, és nem ereszt.”

Deák Gyula 1948. november 8-án született Budapesten, Kőbányán. Pályáját a Sztár együttesben, külföldi dalok éneklésével kezdte. Később mint jazzénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együttes tagja. 1979-1985-ig a Hobo Blues Band tagja volt, ezután szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral, a P. Mobil és a P. Box egykori tagjával.

Fellépett az István, a király című rockoperában: Torda, a Táltos szerepében. 1983-ban, az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben láthattuk. 1983-ban Rossz vér címmel jelent meg első szólólemeze. 1986-ban Bill Kapitány Blues Cirkusza és a Mindhalálig blues című önálló albumokkal jelentkezett. (Ezeket a lemezeket 2001-ben újra megjelentették CD-n és kazettán.)

MTI fotó

Szerepet kapott a Kopaszkutya című Szomjas György filmben

1979 nyaráig vendégként lépett fel a Hobo Blues Banddel, később viszont állandó tagja lett a zenekarnak. 1987-ben a Deák Bill Blues Band vezetője lett. A 90-es évektől vidéken és a fővárosban is nagy sikerrel koncertezik folyamatosan együttesével, a Deák Bill Blues Banddel.

Az 1993-as Bűnön, börtönön, bánaton túl című lemeze megjelenése után 6 évig új lemezt nem készített, de együttesével rendszeresen koncertezett. Bort, bluest, békességet című albuma 1999-ben jelent meg. Stílusa változatlan, tehát régi szokásához híven, a tőle megszokott blues: rhytm and blues műfajt hallhatjuk albumán.

2008. áprilisában, 9 év után jelent meg a következő lemez, Hatvan csapás címmel. Még ebben az évben, december 19-én születésnapi jubileumi nagykoncertet tartott a Körcsarnokban. Erről DVD jelent meg, mely hatalmas sikernek örvendett.

2009.február 11-én a Fonogram díjkiosztó gálán Életmű-díjat kapott, amit a Millenáris Teátrumban vett át, Keresztes Ildikó köszöntésével.

2009.március 24-én Bill kiadta első koncertalbumát 60. születésnapi jubileumi nagykoncert címen DVD-n, amin többnyire a Hatvan csapás lemez számai hallhatóak. Május 30-ára, a Pannónia Fesztivál szombati napjára újra összeállt az egykori Hobo Blues Band, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula és Hobo személyében.

2009. október 28-án megjelent Bill hetedik nagylemeze A Király meséi címen és egy életmű koncerttel készül november 20-án a Papp László Budapest Sportarénában.

2011. február 11–12-én a Hobo Blues Band a Papp László Sportarénában tartotta búcsúkoncertjét, ugyancsak Deák Bill részvételével. 2012. március 15. alkalmával a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. 2012. november 11-én infarktust kapott, ezért kórházba kellett szállítani.

November 8-án ünnepelte 65. születésnapját

“Aki nem szenvedett eleget, akibe nem rúgtak bele, az talán nem is tud bluest énekelni… Tizenegy éves koromban orvosi műhiba következtében levágták az egyik lábamat. Szomorú voltam, öngyilkos akartam lenni. Tudod, nagyon szerettem focizni, s ha nem történik meg ez a tragédia, most bizonyára sportoló vagyok. Közben zenével is foglalkoztam, sokat énekeltem otthon… Apám vasöntő volt, anyám a dohányelosztóban dolgozott, s nekem is munkát kellett vállalnom, hiszen négyen voltunk testvérek. A vasöntödében műlábbal toltam a talicskát, majd egy teherportán voltam mázsamester. Öt évig dolgoztam, s közben kaptam a rokkantsági nyugdíjat, ami ma is rendszeresen érkezik. A főszerepet azonban mindig a zene játszotta az életemben” –  nyilatkozta 1984-ben az Ifjúsági Magazinnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik