Kultúra

Manók az Agóra Gyermekkuckójában

A Somogyi-könyvtár gyermekbibliotékájába betérők december 2-től csodálhatják meg Kuklis Katalin „manók lakta” akvarelljeit.

A képekről huncutul mosolygó manónépnek története is van: „Manóapó, – minden manók nemzetségének legbölcsebbike – sok-sok éve már – egy tisztáson él. Pontosan ott, ahol a gyors-folyású patak belefut a napsütötte tóba. Gombaházikójában és a tó körül rend és tisztaság uralkodik. Ezen a csendes helyen lelt otthonra Rojt és Ránc a két árva manógyerek. “


Kuklis Kata: Manók

Kuklis Katalin így vall a kiállítás képeit megihlető világról: „Gyermekkorom óta vonzódom a mesékhez… Képzeletemben manók és tündérek élnek a fák között, a réteken vigyázva a szépet és jót, és ha igazán csendben maradok, meghallom évszázados történeteiket…
Két évvel ezelőtt festettem először Manócskát… a kép súgott egy gondolatot a gondolat pedig álmodott egy képet… így született meg első képekkel illusztrált apró mesém.

Az írás számomra éppoly lelki késztetés, mint a festészet… ha megérint egy érzés, akkor leírom… ha megszólít egy szín, egy táj, akkor lefestem… Képzetem hőseit gyermekkorom kedves tájaiba álmodom és halvány lírai színekkel örökítem meg.”

Kuklis Katalin kiállításához kapcsolódva az Agóra Gyermekkuckó munkatársai december 3-án délután 5 órától Manógyár címmel játékos feladatokkal és kézműves foglalkozással várják a kicsiket.

16 év alattiak számára a könyvtári tagság ingyenes, ahogyan könyvtári programokon való részvétel is az. Szeretettel és közel négyezer új kötettel vár minden érdeklődőt az Agóra Gyermekkuckó.

Kuklis Katalin további alkotásai itt tekinthetők meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik