Kultúra

A világ egyik legbrutálisabb együttese jön Budapestre

Nine Inch Nails a Szigeten (nine inch nails, )
Nine Inch Nails a Szigeten (nine inch nails, )

Az új lemezzel jelentkező Nine Inch Nails (NIN) már harmadszor fog koncertet adni Magyarországon.

Az indusztriális metálzene amerikai nagymestere jövőre, június 19-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekar idei albumát, a Hesitation Marksot népszerűsíti. A lemez öt évvel követte a legutóbbit – közölte a szervező Live Nation.

Egy ember áll NIN mögött

A koncertsorozat már most zajlik, csütörtökön a kanadai Vancouverben játszik a csapat, jövő tavasztól Ausztrália, Új-Zéland, majd Latin-Amerika következik, az első európai állomás 2014 májusában az angliai Birmingham.

Bár a Nine Inch Nails zenekari projekt, a név valójában egyetlen embert takar, a minden hangszeren játszó Trent Reznort, aki változó kísérőzenészekkel valósítja meg zeneszerzői, szövegírói, előadóművészi ambícióit. A 48 éves Reznor ötévesen kezdett zongorázni, tanult klasszikus zenét, az iskolai zenekarban pedig tenorszaxofonon és tubán játszott. Még nem volt húszéves, amikor Clevelandbe költözött, ahol visszavonhatatlanul megfertőzte az indusztriális zenei szcéna.

Egy rajongó felvétele az új turnéról

Több zenekari próbálkozás után 1988-ban kezdett dolgozni a Nine Inch Nails-projekten és az egy évvel később megjelent Pretty Hate Machine rögtön robbant: az egyik első független kiadású rock album lett, amelyik átlépte a milliós példányszámot. A lemez húzódala az indusztriális körökben ma is himnuszként emlegetett Head Like A Hole.

A székhelyét időközben Los Angelesbe áttevő Reznor azóta hét újabb albumot készített. Második albumát, az 1994-es The Downward Spiralt Roman Polanski egykori házában vette fel, abban az épületben, ahol 1968-ban Charles Manson és bandája meggyilkolta a filmrendező feleségét, Sharon Tate színésznőt.

Felfedezte Marilyn Mansont és összeveszett vele

A Nine Inch Nails a kemény műfajt széles tömegek kedvencévé tudta varázsolni. Néhány mérföldkő a sikeres úton: Grammy-díj a legjobb heavy metál videóklip kategóriában (Wish), filmzene Oliver Stone Született gyilkosok című filmjéhez, a Joy Division egyik dalának (Dead Souls) feldolgozása a Holló (The Crow) című mozihoz. Közben “mellékesen” felfedezte Marilyn Mansont, igaz, aztán egy életre össze is veszett vele.

A NIN híres arról, hogy elképesztően intenzív koncerteket képes produkálni, ezek közül kettőt a magyar közönség előtt adott: 2007-ben a Sziget fesztiválon, két évvel később a Syma-csarnokban. Munkássága jelentős hatást gyakorolt az indusztriális zene történetére és erősen befolyásolta az elektronikus zene fejlődését is. Több mint 30 millió albumot adtak el eddig, olyan emlékezetes dalokkal, mint a The Hand That Feeds, az Only, az Every Day Is Exactly The Same vagy a Survivalism.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik