Kultúra

Rajzfilmszereplő lesz Mao Ce-tung

peking ()
peking ()

Animációs filmben elevenítik fel Mao Ce-tung gyerekkorát Kínában, hogy emberi oldalát is minél többen megismerhessék az egykori kommunista vezetőt, akinek politikai döntései többmillió kínai halálát okozták.

A 30 millió jüan (egymilliárd forint) költségvetésű filmet Mao születésének 120. évfordulóján, idén december 26-án mutatják majd be. A Mikor Mao Ce-tung fiatal volt című alkotás a Kínai Kommunista Párt és a Kínai Népköztársaság első elnökét nem mint államférfit ábrázolja, hanem újító módon Mao gyerekkorára, fiatal éveire koncentrál.

Árnyalják a portrét

Az animációs film rendezője Lej Csün-lin a kínai sajtóban úgy fogalmazott: az elkészítésének utolsó fázisában járó film egyik célja éppen az, hogy a legtöbbször tévedhetetlenként és tökéletesként beállított Mao portréját árnyalják, és emberi oldalát közelebb hozzák. A történelmi hűség kedvéért a filmkészítők hatszáz embert küldtek a Honan tartománybeli Saosanba, ahol az egykori kommunista vezér gyermekkorát töltötte, hogy történeteket, anekdotákat gyűjtsenek Maóról. Lej szerint a visszaemlékezésekből az derül ki, hogy Mao nagyon okos, önálló gondolatokkal rendelkező kisgyerek volt, emellett pedig – mint minden más gyerek – csintalan is, amit az animációs filmben is megörökítenek.

A fiatalkori Mao ábrázolása mellett is előzmény nélküli, hogy a legfelsőbb vezetés egyik prominens tagját rajzfilmfiguraként ábrázolják. A rendezőnő tapasztalt animációs filmes: ő jegyzi a legrégebben futó kínai mesefilm-sorozatot, a háromezer epizód felett járó Kék macskát is. Kínai sajtóértesülések szerint a Mao fiatalságáról szóló animációs filmből háromdimenziós változat is készül majd, s azt Kína kontinentális területei mellett többek közt Hongkongban is bemutatnák, sőt, angol nyelvű verzió készítését is tervezik.

70 millió élet szárad a lelkén

Bár a rajzfilm Mao Ce-tung emberi oldalát igyekszik bemutatni, a történelemben a kínai vezető minimum ellentmondásos figurának számít. A Wikipédia szerint Mao politikája, politikai alapú üldöztetései és bosszúhadjáratai összesen több mint 70 millió ember halálát okozták. Programjai, mint a nagy ugrás és a kulturális forradalom hatalmas éhínségeket okoztak, és ártottak a kultúrának, a gazdaságnak és a társadalmi életnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik