Kultúra

Exkluzív felvétel Robert Capáról

robert-capa(960x640)(1).jpg (robert capa)
robert-capa(960x640)(1).jpg (robert capa)

Előkerült egy hangfelvétel, amelyen az utókor először hallhatja a fotótörténet egyik legjelentősebb magyar származású haditudósítójának hangját.

A WNBC amerikai rádióban készült 23 perc 35 másodperces angol nyelvű felvételen Robert Capa – akit a műsorvezetők Bobnak szólítanak – az életrajzáról megjelent kritikákról, a Szovjetunióban John Steinbeckkel tett utazásáról, az egyik leghíresebb képéről, a spanyol polgárháborúban 1936-ban készült A milicista haláláról és a póker iránti szenvedélyéről beszél. Elmondja azt is, hogy mennyire megrázta egy amerikai katona halála, aki tőle három méterre vesztette életét 1945. április 18-án Lipcsében. A világhírű Magnum fotóügynökség megalapításáról viszont érdekes módon nem esik szó.

Ezért lett Capa

A felvételen azt elmeséli, hogy a harmincas évek közepén határozta el, megváltoztatja a nevét, és valami amerikai hangzásút keres. A Robert valamint a Capa is elég amerikainak tűnt számára, ráadásul a Capa nevet könnyű is volt kiejteni. Így találta ki Bob Capát, a híres amerikai fotóst, aki Európába érkezett. Ezzel a névvel adta el a Franciaországban készült fotóit, amelyeket így dupla áron vásároltak meg a helyi lapok.

A Libération szerint az interjút 1947. október 20-án az NBC-hez tartozó helyi rádió, a WNBC stúdiójából reggel fél kilenckor sugározták. A stúdióban a Hi Jinx! magazin két műsorvezetője, Jinx Falkenburg manöken és férje, Tex McCrary volt jelen. Vendégük aznap reggel – két nappal 34. születésnapja előtt – Robert Capa volt, akit a Slightly Out of Focus (Enyhén életlen) címmel megjelent önéletrajzi kötete apropóján hívtak meg. A lap szerint eredetileg úgy volt, hogy Steinbeck is részt vesz a beszélgetésen, de az író torokgyulladása miatt lemondta az interjút.

Utánozhatatlan akcentus

Brian Wallis, a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ főkurátora, műgyűjtő vette észre az eBay árverési portálon, hogy az Egyesült Államokban valaki eladásra kínál rádiófelvételeket, köztük a Capával készült interjút. Wallis kínálta a legtöbbet, így az árverésen sikerült megszereznie az egyedülálló felvételeket tartalmazó vinyl-lemezt, amelyet a közeljövőben fog digitalizálni a New York Public Radio – írta a Libération.

“Mindannyian teljesen fel voltunk kavarva. Egyszer csak itt volt, mellettünk, közel hozzánk. Csak ez az egy dimenzió hiányzott belőle, a hangja, amely kevésbé mély, mint képzeltük, egyszerre melankolikus és játékos, és ez az utánozhatatlan (magyar) akcentus…. Capa, aki több nyelven is elboldogult, németül és spanyolul is, 1941-től az angolt használta, úgy is írt” – mondta a lapnak Cynthia Young, a Nemzetközi Fotográfiai Központ Capa-gyűjteményének vezetője és asszisztense, Pauline Vermare.

A hangfelvételt ide kattintva találja meg.

100 éve született

A Budapesten Friedmann Endre néven született világhírű fotográfus ma lenne 100 éves. A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2013-ban Robert Capa születésének centenáriumát felvette azon évfordulók közé, amelyeket megünneplésre méltónak talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik