Kultúra

Jubilál a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó

A budakalászi rendezvénybe idén bekapcsolódik a Színművészeti Egyetem is.

A Budakalászon csütörtöktől szombatig tartó, immár tízedik alkalommal megrendezendő Kalászi Kortárs Tánctalálkozó újdonsága, hogy bekapcsolódik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is a programokba – számolt be a fesztiválról a rendezvény sajtóreferense.

Vass Kata elmondta, hogy a mára regionális jelentőségűvé nőtt fesztivál tematikája az évek során bővült. Míg eleinte azokat az alkotókat hívták meg, akik vagy speciális tánctechnikaként használták a néptáncot, vagy a néptánc területe felől érkeztek a kortárs tánc berkeibe, a szervezők ma már a jelentős hagyományra visszatekintő, tradicionális mozgásformákon alapuló kortárs táncelőadásokat invitáljak meg a fesztivál programjába.

A háromnapos fesztivál gerincét az SZFE különleges Toldi-előadása mellett két nagy ívű, összegzésként is felfogható gálaműsor adja, valamint a kezdetektől jelen lévő és meghatározó szerepet játszó Duna Táncműhely legújabb alkotásának bemutatója.

A sajtóreferens kiemelte: az SZFE fizikai színházi koreográfus-rendező szakiránya negyedéves osztályának vizsgaelőadása nemcsak azért az újdonság, mert a táncot, a zenét, a képzőművészetet és a mozgást segítségül hívva szólaltatja meg Arany János Toldijának teljes szövegét, hanem mert ezzel egy újfajta együttműködés is elindul a művészeti egyetemekkel. Hozzátette: a fiatal közönséghez kívánnak szólni emellett egy beavatószínházi foglalkozással is.

Vass Kata a két jubileumi gálaműsorral kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a program többféle találkozásra is lehetőséget nyújt: egyrészt találkoznak egymással különböző színpadi műfajok, mint a tánc és a színház, találkozik a klasszikus műfajként felfogott néptánc az innovatív kortárs mozgásművészettel, találkoznak mindezen területek professzionális és amatőr előadói, végül a néző újra találkozhat a tánctalálkozó elmúlt 10 évben megismert és megszeretett előadókkal.

A pénteki gálán fellép mások mellett a budakalászi Lenvirág Gyermektáncegyüttes, Grecsó Zoltán, a Duna Táncműhely és a Forte Társulat.

A második gálaest programjában az amatőr formációkat az Adonika Táncegyüttes és a közel 60 éves Bihari Táncegyüttes képviseli. Mándy Ildikó két darabbal járul hozzá a gálához, de ott lesz a TranzDanz, valamint a Közép-Európa Táncszínház is.

A programsorozatot a Duna Táncműhely A csend szigetei című produkciója zárja, amely két szólóból és egy duóból áll.
A budakalászi kortárs tánctalálkozó ideje alatt a szervezők táncházat is kínálnak a Magos zenekarral, koncertet a Szűkített Kvartettel és jubileumi kiállítást az elmúlt tíz év táncfotóiból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik