Kultúra

Doyenek és fiatalok – kiállítás a szegedi Reök-ben

A hazai képzőművészet mesterei és 35 év alatti alkotók mutatkoznak be a Magyar Festészet Napja alkalmából a szegedi Reök-palotában.

A kiállítás egyfajta keresztmetszetet ad a mai magyar festészet törekvéseiről – mondta csütörtökön Nátyi Róbert művészettörténész, aki Bukta Imre és Szentgyörgyi József mellett kurátorként rendezte a november 3-ig látható meghívásos tárlat.

A kiállításon szereplő mintegy hetven festmény stilárisan rendkívül sokszínű, ugyanakkor látható, hogy a hazai kortárs piktúrában egyre jelentősebb teret nyernek a figurális irányzatok, különösen a fiatal alkotók körében. A doyenek munkáin emellett a mai napig megjelennek a neoavantgarde jegyek – fogalmazott a Reök-palota művészeti vezetője.

A tárlat rendezőelve szerint külön-külön termekbe kerültek a fiatal és az idősebb festők alkotásai. Az egymást váltogató képek érdekes lenyomatai annak, miként látják a különböző generációk ugyanazt a világot – mondta Nátyi Róbert. A szakember szerint tapintható a különbség: a fiatalokat is a mestereket más formai, stiláris és szellem problémák érdeklik.

A szecessziós palota két szintjén látható tárlaton olyan alkotók munkáiban gyönyörködhetnek az érdeklődők mint Keserü Ilona, Szilárd Klára, Gyémánt László, a ma már az országos tárlatokon ritkábban jelentkező Deim Pál vagy a Reök-palotában jövőre életmű-kiállítást rendező Kossuth-díjas Kovács Péter.

A Szegedhez kötődő festőművészeket Pataki Ferenc és Hézső Ferenc képviseli. A művészettörténész a fiatalok közül Király Gábort emelte ki, aki a korábbi években rendszeres résztvevője volt a Szegedi Nyári Tárlatoknak és a Táblaképfestészeti Biennáléknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik