Kultúra

A Múzeumok Őszi Éjszakáján megnyílik a Fekete ház “tornya”

Október 12-én, a Múzeumok Őszi Éjszakáján tekinthetnek ki először a látogatók a Fekete ház panoráma-ablakából, ahonnan egyszerre látszik a dóm, a Somogyi utca, a Dugonics tér, a Hősök kapuja és az Aradi tér is.

A Múzeumok Őszi Éjszakáját Szegeden is évek óta megrendezik a múzeumi szakemberek. Idén ismét színes kínálattal várják az érdeklődőket a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Kass Galériában október 12-én, szombaton este 18-tól egészen 23 óráig.

A Fekete ház a hétvégétől három újabb kiállítótérrel bővül: az eddig a munkatársaknak helyet adó három emeleti szoba enteriőr kiállítássá alakul át. Itt mutatják majd be a Fekete házat építtető Mayer család hatalmas méretű festményét, melynek szereplői meg is elevenednek a patinás szobában: bemutatják például azt a bájos porcelánbabát, mely a festményen is látható az egyik Mayer-kislány kezében.

Az érdeklődők ezentúl találkozhatnak Tömörkény István íróasztalával és Mikszáth Kálmán szecessziós szekrényével is- utóbbit a legendás író özvegye ajándékozta a közgyűjteménynek.

Maga az enteriőr-tárlat a polgári hangulatú szegedi lakáskultúrát idézi meg. A három új teremmel együtt a Fekete házban, a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén immáron nyolc kiállítótér várja a látogatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik