Kultúra

Rekordszámú külföldi nevezett az Oscarra

oscar-dij(960x640)(2).jpg (oscar-díj)
oscar-dij(960x640)(2).jpg (oscar-díj)

Idén minden eddiginél több, 76 ország nevezett a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. Moldova és Szaúd-Arábia első alkalommal küldött filmet a versengésbe, Magyarország Szász János alkotásával indul.

Az amerikai filmakadémia olyan művek nevezését fogadja el ebben a kategóriában, amelyek játékfilm-hosszúságúak, és az Egyesült Államokon kívül készültek túlnyomórészt nem angol nyelvű dialógusokkal. Bármely ország nevezhet, de országonként csak egy nevezést fogad el a filmakadémia.

Az érvényes nevezéshez 2012 októberének első napja és 2013 szeptemberének utolsó napja között legalább hét egymást követő napon vetíteni kell a filmet egy filmszínházban abban az országban, amelynek színeiben indul az Oscarért. Az azonban nem feltétel, hogy a produkciót forgalmazzák az Egyesült Államokban.

A nevezett filmeket egy vagy több bizottság tekinti meg, és szavazás útján választják ki az öt alkotást, amelyek Oscar-jelölést kapnak. A díj odaítéléséről a filmakadémiának csak azok a tagjai dönthetnek, akik mind az öt produkciót látták. A nevezett idegen nyelvű filmeket más Oscar-kategóriában is lehet indítani, ám ehhez 2013. január 1. és 2013. december 31. között hét egymást követő napon vetíteni kell őket egy Los Angeles megyei moziban.

Az idén számos korábban nemzetközi filmfesztiválon díjazott produkció szerepel az idegen nyelvű filmek mezőnyében. Szász János: A nagy füzet című filmje a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbusz-díjat nyerte el. Az irodalmi műből, Kristóf Ágota regényéből született, második világháború idején játszódó alkotás egy ikerpár történetét meséli el, akik a nagymamájukhoz kerülve megedzik magukat, hogy túléljék a körülöttük lévő borzalmakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik