Kultúra

Könyvbemutató és vetélkedő a Somogyiban

Októberben öt alkalommal várja a Somogyi-könyvtár a látogatókat könyvbemutatóra, vetélkedőre.

  • Október 8. 
    17.00 órától

Erőss Zsolt életrajzi kötete
A közelmúltban szerencsétlenül járt Erőss Zsolt hegymászó felesége, Sterczer Hilda férje önéletrajzi kötetéről és fotóalbumáról, a Himalája és a magashegyek világáról október 8-án, délután 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasójában beszél vetítőképes előadásában.
Földes András az Erőss Zsolt című Október 10-én, délután 5 órátólszerzője és egyben a hegymászó barátja, így vall a neves alpinistáról:
„Megdöbbentem, amikor láttam, a városban járva nemcsak fiatalok, sportemberek ismerik fel, hanem idős asszonyok, öregurak is szorongatják a kezét. Sorsa már nem a hegyekről szólt, hanem arról, hogy mindig van tovább, hogy érdemes küzdeni, hogy van remény. És mindezt hitelesebben közvetítette, mint egy délutáni szappanopera.
Nem manír volt csendessége, és hogy közvetlenül, türelmesen viszonyult barátaihoz, hegymászótanítványaihoz, majd később rajongóihoz is. Előadásait ezrek látogatták, mert szavaiból nem saját nagyszerűségének tudata sugárzott, hanem a szeretet az iránt, aminek él.
Nem gondolta, hogy valaha tett volna bármit, amivel a többiek fölé kerekedett. Egyszerűen csak élt. Tudta azt is, hogy az élethez hozzátartozik a halál, ezzel lesz kerek a történet. Így most csak annyi történt, hogy Erőss Zsolt teljessé tette életét, felmászott a hegyek közé, és tovább emelkedett a szokásosnál.”

 

  • Október 10.
    17.00 órától

Kulka János: Önéletrajz
Kulka János Kossuth-díjas színművész lesz a bibliotéka vendége és Önéletrajz című könyve kapcsán mesél művészi pályájáról és magánéletéről, bár a kötet szakácskönyv, amelyben a történetek és a receptek szoros kapcsolatban állnak. 
Az Origo.hu internetes oldal kedvcsinálójában ezt olvashatjuk a míves kiállítású kötetről: „… mivel a híres embernek híres barátai is vannak, megtudhatjuk mi az egyetlen étel, amelyet együttlakásuk alatt főzött Lang Györgyi, de megússzuk a pletykát. A magánéletét mindig is óvó Kulka János végig hű marad önmagához, ez nem botránykönyv, és életrajznak sem életrajz, amire a cím utal. Amit az olvasó ebből a könyvből megtud, sőt biztos lesz benne, hogy mától nagyon szeretné, ha Kulka János egyszer főzne neki.”
A Somogyi-könyvtári könyvbemutatón Kulka János beszélgetőtársa Lévay Gizella újságíró-szerkesztő (Délmagyarország) lesz.

 

  • Október 14.
    17.00 órától

„…hogy ne csak az étel fogyjon!”– Kilófaló Szoó Judittal
Szoó Judit egy háromgyermekes anyuka, aki gyermekkora óta küzdött a súlyával. Harmadik 
szülése után számtalan sikertelen fogyókúra után életmódváltás segítségével sikerült közel 
30 kg-ot fogynia. Finomakat enni továbbra is szeretett volna, ezért fokozatosan átalakította 
a hagyományos magyar konyha ételeit, süteményeit úgy, hogy azok beilleszthetők legyenek 
egy cukorbeteg, vagy egy fogyni vágyó ember étrendjébe is. A kezdeti óvatos próbálkozások 
után egyre bátrabban és egyre nagyobb sikerélménnyel formálta át a hizlaló recepteket fogyni 
vágyók számára is ehetővé. Az ízek az eredetiek maradtak, de a kalóriatartalom nagyban 
csökkent.

  • Október 9.
    16.30 órától

Fotográfusnők
„… azt szeretném a közönséggel megosztani, hogy nő fotográfusok, fotóművésznők a maguk speciális női látásmódjával, hogyan gazdagították a fotóművészetet és ezen keresztül valóság látásunkat. Képekről, fényképekről beszélni csak úgy van értelme, ha meg is lehet mutatni a fotókat. Ezért összeállítottam egy 100 képből álló PowerPoint sorozatot.” – mondja Dömötör a Fotográfusnők – Nők a fotográfiákon című előadásáról.
Dömötör Mihály fotóművész október 9-én, délután fél 5 órától tart vetített képes előadást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasójában.

 

  • Október 13-án
    délelőtt

Vetélkedő és ingyenes beiratkozás – Könyves Vasárnap
Október 13-án a hagyományos Könyves Vasárnapon Csík Mónika költő, a Mákvihar című kötet szerzője lesz a családi vetélkedő vendége. A játékos viadal résztvevői ügyességüket, kreativitásukat is próbára tehetik a Gyermekkönyvtárban. 
A fiatal, Szabadkán élő és alkotó költőnő gyermekversei izgalmas világba vezetik a korhatár nélküli olvasót. A kis méretű kötet játék a szavakkal, miközben varázslatos kalandok várnak a nagyérdeműre. Egyedi szókészletével személyes terünkbe, a szekrény alulról harmadik polcára varázsolja a tengert, hogy borspuskánkat szaporán használva, győztesként megfutamodásra bírjuk az ellenséget. Szürreális viharokat élhetünk át egy szélben elszabadult 
napernyőt szemlélve, vagy egy mákviharba keveredett rozsomákkal. Amikor pedig A birodalom visszavág olyan Csík Mónika módra, „…zakatol a tankká átépített borsdaráló, / bűzbombákat gyártanak a borzok, / a mindent látó távcső beélesítve, / veszett éti csigák galoppoznak, …”1
A Könyves Vasárnapon a Somogyiban árusítanak használt könyveket is, s fél évre ingyen 
iratkozhatnak be az új olvasók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik