Kultúra

Ulmi skatulyaszobor

Történelmi barangolás keskeny nyomtávon Kismarostól Királyrétig.

Két vasárnapon is ingyen lehet csatlakozni azokhoz a helyi idegenvezetőkhöz, akik a Királyréti Erdei Vasút főbb megállóiban megmutatják, miről nevezetesek ezek a helyek. Október 6-án és 13-án Kismaroson, Szokolyán és Királyréten is lesz vezetett séta.

A Királyréti Erdei Vasút kismarosi induló állomása.

Fotó: Poldauf Gábor

Német emlékek

Kismaroson a kisvasút állomásától reggel 9-kor két és félórás túrára indul a csapat a Dunán tutajokon leereszkedő svábok betelepítését idéző Ulmi skatulyaszoborhoz, a második világháború utáni elhurcolásra emlékező Málenkij robot-táblákhoz, a templomhoz és körülötte található régi német sírkövekhez, majd a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményhez.

Festőműhelyekben

Szokolyán a község két festője: a barokk nagymester Mányoki Ádám és a naturista állatképeiről ismert Viski János emlékszobájához visz az út. A Kismarosról délben induló kisvonatról lehet leszállni hozzá.

Bányajárat

Ha a következő kocsival továbbmegyünk, akkor még elérjük, a királyréti sétát fél 3-kor. A túravezető itt elviszi az érdeklődőket az egykori Szokolyahuta – Bajdázói bánya kisvasúti szárnyvonal egy szakaszán. A séta érinti a csodálatos hangulatú Királyréti-tavat és a Bajdázói-tavat, és akár babakocsival vagy kerekes székkel is megtehető.  A programokat a Királyréti Erdei Vasút a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteménnyel és a szokolyai Viski-Mányoki Emlékszobával közösen szervezi a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében – mondta el érdeklődésünkre Hivert Gábor programfelelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik