Kultúra

Gasztropiac Esztergomban

Esztergomot is utolérte a gasztro-láz: hétvégvén Esztergomi Spájz néven új, családi gasztropiac nyílik, ahol a helyi termelők kínálják áruikat.

Ma már egyre nagyobb a kereslet a friss, helyben termelt élelmiszerek és helyi mesterek által készített használati tárgyak iránt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy országszerte számos helyi piac és fesztivál szerveződik e témakörben. Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület az általa szervezett Reneszánsz Bioszeánsz, Tudatos Vásárló Fesztivál, valamint a Zöld Krajcáros Termelői Piac és Fesztivál sikere után október első hétvégéjén kétnapos családi gasztropiacot szervez Esztergomi Spájz elnevezéssel.

Horváth Zoltán, a szervező egyesület elnöke a Dunakanyar24-nek elmondta, hogy a Spájzra Esztergomból és 40 kilométeres körzetéből hívtak termelőket, a Felvidékről is. A helyi termelők kínálata széles: vehetünk savanyúságot, lekvárt, sajtot, szörpöket, édességet, de lesz biopékség is.

A több mint 40 kiállító között az idényre való tekintettel lesznek szép számmal bortermelők is, így a látogatók közelebbről is megismerhetik a neszmélyi, lábatlani és felvidéki bortermelőket, de lehetőség lesz szombat délelőtt – az egyik kísérőrendezvény keretében – tokaji borokat is kóstolni.

Miért jó helyi terméket fogyasztani?

– Helyi termelőnél friss idénynövényeket, termékeket találunk
– A helyi terméket nem kell ezer kilométerekről szállítani, így kevesebb szennyező anyag kerül a légkörbe.
– Kölcsönös szimpátia alapján bizalom alakul ki a termelő és a vásárló között. Egészséges, kevesebb vegyszerhasználattal termelt termékeket fogyaszthatunk
– Élénkül a helyi gazdaság és kereskedelem

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és a Prímás Pince első ízben, hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a SPÁJZ-ot.  „Az Esztergomi SPÁJZ gasztropiac létrejöttének alapötlete, hogy népszerűsítsük a helyi, és környékbeli termelőket, ízeket, és ezáltal támogassuk a magyar gazdaságot is. Háztartásunkban a megvásárolt alapélelmiszereknek csak töredéke magyar vagy helyi termék, ezért célunk, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk az Esztergomban és vonzáskörzetében tevékenykedő termelőknek, kézműveseknek. A hétvége folyamán számos kulturális és gyermekprogrammal várjuk a hozzánk látogatókat. A rendezvény alatt látványbüfé keretében megkóstolhatóak az alapanyagokból készített ételek, helyi specialitások” – fejtette ki  Horváth Zoltán.

A hétvégi program az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával valósul meg, de mint a Dunakanyar24-nek Horváth elárulta, a gasztropiac csak egy része a pályázatnak, további terveik is vannak a helyi gasztrokultúra felélesztésére.

Terveik között szerepel egy főzőiskola, ahol hagyományos és idényjellegű ételeket tanulhatunk meg főznek helyi alapanyagokból. Októberben pedig a pilismaróti tehenészetbe látogathatunk el, ahol a tejfeldolgozás rejtelmeibe leshetünk majd be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik