Kultúra

Csodákra képes a Painttel az idős bácsi – videó

Paint (paint)
Paint (paint)

A kilencvennyolc éves amerikai bácsinak tizenhárom évvel ezelőtt mutatták meg, hogyan kell használni a Microsoft rajzolós programját, mára már saját honlapján árulja a képeit.

Szinte hihetetlen történetről számol be az amerikai Wired magazin, a majdnem százéves Hal Lasko pixelről pixelre készít lenyűgöző képeket a monitor előtt ülve. 2005-ben kezdett el Paintet használni, azt meséli, hogy azért, mert rohamosan romlott a látása. Azóta már több mint 150 digitális alkotása született, amelyek közül a legjobbakat a webshopján kínálja eladásra, nagyjából tizenötezer forintos áron.

Lasko számára nem idegen a grafika és a művészet világa, korábban tipográfusként dolgozott ugyanis. „Amikor elkezdtem használni a Paintet, nagyra értékeltem a program azon tulajdonságát, hogy akár nyolcszázszorosan is rá tudok nagyítani dolgokra, így mindig jó helyre tudom tenni a pontokat és a színeket” – mesélte a kezdeti lépéseket a művész.

Azóta egy kisfilm is született róla, amit többek között az unokája, Ryan készített. A videó bemutatja a művészt munka közben, illetve láthatóak az alkotásai is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik