Kultúra

llyen lehet majd a liget

városliget terv (városliget, )
városliget terv (városliget, )

Kihirdették a városligeti Múzeum Negyed építészeti pályázatának győzteseit, amelyek alapján majd összeállítják a liget mestertervét: akár a városligeti tó mérete is megnőhet.

A júliusban kiírt elhelyezési pályázat célja az volt, hogy az Új Nemzeti Galéria – együtt a Ludwig Múzeummal -, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum épületeinek nemzetközi tervpályázata konkrét helyszínekre legyen kiírható.

A képre kattintva galéria nyílik a további tervekről!
Fotó: MTI / Soós Lajos

A pályázók többsége nem egyszerűen épületekben, hanem funkciókban is gondolkozott, így nem az Ötvenhatosok terén sorban elhelyezkedő épületeket képzeltek el. A Magyar Zene Házát például a legtöbben a zajos utaktól távol, a liget belsejébe helyezték, a Néprajzi Múzeumot több pályázat a Hermina út mellé javasolta felépíteni, míg néhányan a városligeti tó méretét is megnövelnék.

Mindegyik pályázat nagy figyelmet fordított a zöldfelületek megőrzésére, ahogy a Liget Budapestről szóló kormányhatározat is kimondja: a park biológiai aktivitásának a projekt eredményeképpen növekednie kell. A beruházás célja, hogy a kétszáz éves Városliget fejlesztése során olyan komplex családi szabadidőparkot hozzon lére, amely a maga nemében egyedülálló lesz Európában.

A bírálóbizottság végül három-három, rangsorolás nélküli első és második díjat adott ki, és ezeken kívül további hat terv megvételéről döntött – közölte a csütörtöki eredményhirdetésen Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik