Kultúra

Múzeumok Őszi Fesztiválja Fehérváron

múzeumok őszi éjszakája (múzeumok őszi éjszakája, )
múzeumok őszi éjszakája (múzeumok őszi éjszakája, )

Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, a Hetedhét Játékmúzeum és a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény csatlakozott az országos programhoz.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját először 2006-ban rendezték meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A fő cél a múzeumok széleskörű népszerűsítése volt.

A Fesztivál szorgalmazói a Múzeumok Őszi Fesztiváljának megrendezésével a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett hagyományt kívántak teremteni, egy évente ismétlődő, hosszabb időszakot átívelő múzeumi rendezvénysorozattal. Az idei program szervezői a célcsoportok között külön figyelmet fordítottak a középiskolás és fiatal felnőtt korosztályra, a 60+ programokkal a szenior generációra és a tanárok éjszakája programmal a pedagógusokra.

Minden felnőtt egyszerre gyerek – Egy különleges múzeumi nap szépkorúaknak

A Hetedhét Játékmúzeum ebben az évben is különleges nappal kedveskedik Székesfehérvár rangidős polgárainak. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október 4-én, pénteken teljes nyitvatartási időben (10-18 óráig) kedvezményes jeggyel és tárlatvezetéssel várják a szépkorúakat. Előzetes jelentkezés nem szükséges.

FÉRCBOOK – A NAGY KÖNYV (Big Draw)

A nagy rajzolás kiindulópontja az V. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás az Új Magyar Képtárban október 5-én, szombaton. A művészkönyv elsősorban műalkotás. A legváltozatosabb technikákkal (másolás, nyomtatás, metszés, ragasztás, forrasztás, varrás), a legkülönfélébb anyagokból, eszközökből (fa, papír, műanyag, réz, ólom, vászon, gipsz, textil) készülnek. A művészkönyvek bővelkednek vizuális ötletekben és tartalomban; színesek és változatosak. A kiállításhoz kapcsolódva, a résztvevők közösen megalkotják a kiállítás legnagyobb könyvét 2013. október 5-én, szombaton 14–18 óráig a Megyeház utca 17. szám alatt található Új Magyar Képtárban.

Színpompás Helyőrségi Klub

A Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben október 5-én, szombaton 9 órától 16 óráig elkészítik a fehérvári kárpitot, kiszínezik a belső udvar térkő borítását, valamint a 129 éves kaszárnyát.

„Fehérvári kárpit” – A bayeux-i kárpit eredetileg mintegy 70 m hosszú, Anglia normannok által történt 1064-1066-os elfoglalását meséli el. A fehérvári rajz ennél rövidebb lesz, csomagolópapír-tekercsre készül többféle technika felhasználásával. Hasonlóan “elődjéhez” képregényszerűen ábrázolja a helyőrség történetét 1848-tól napjainkig, amihez a motívumokat a múzeum tárgyi anyaga és szellemi kincsei szolgáltatják. A kompozíciót a látogatók és a gyűjtemény dolgozói közösen alakítják.

A „Kő üresen nem marad!” program célja, az intézmény belső udvarának térkő borítását aszfaltkréta segítségével minél színesebbé, dekoratívabbá tenni, kitörni a beton szürkeségéből, akár kreatív ötletek árán is!

„Színezd ki a kaszárnyát!” – a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény épületét 1884. október 1-én adták át. Az épület, amelyben a gyűjtemény, illetve a Helyőrségi Klub helyet kapott, autentikus helyszín, hiszen eredetileg is kaszárnyának épült. Itt állomásozott a Magyar királyi 17. honvéd gyalogezred, majd a Magyar királyi “Szent István” 3. honvéd gyalogezred is. Az egykorú homlokzati rajzok másolatainak felhasználásával mindenki megmutathatja, hogyan dekorálná ki a 129 éves épületet.

Az október 27-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja további részletes programja itt megtalálható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik