Kultúra

Mulatott a Dunakanyar

A Magyarország, szeretlek programsorozathoz a régió szinte minden települése csatlakozott a hétvégén.

Kapcsolódó cikkek

Szüreti felvonulások és bálok, meseprogramok, sportversenyek és vásárok várták a hétvégén a Dunakanyar településein élőket és az ide látogatókat az Itthon vagy! Magyarország szeretlek programsorozatban.

A legtöbb helyen az egyébként is megszokott Mihály napi vásárokat és fesztiválokat bővítették ki a felhívás hatására, de az biztos, hogy egységesen megmozdult a Duna mindkét partja a mögöttünk álló három napban. Szobon a kicsiket bábelőadás, a nagyobbakat sakkszimultán várta, a Börzsöny gyümölcsfesztiválon pedig a környék termékeiből lehetett válogatni. A szüreti felvonulást táncház és báránysütés zárta.

Nagymaros főterén már pénteken koncert szólt a Schwabenfest-Bierfest nyitányaként, szombaton aztán táncolt apraja és nagyja, hét tánccsoport váltotta egymást a színpadon, miközben sváb és bajor ételeket és frissen préselt mustot kóstolhattak a vendégek. Vasárnap aztán már az időseké volt a főszerep, Petrovics László polgármester köszöntötte őket világnapjukon a művelődési házban.

Sváb fesztivál Nagymaroson

Fotó: Kiss Péter

Dunakeszin a Hagyományok sátrában régi szokásokat elevenítettek fel, szombaton főleg gyerekprogramokkal készültek, vasárnap pedig hangverseny és néptáncbemutató szórakoztatta a vendégeket.

Csak néhány példa a Duna jobb partjáról: Leányfalun Gyulai Pél emlékprogramot szerveztek, Tahitótfalun a gyermekes családokat várták a Faluházba a népmese napján, Szentendrén pedig ingyen lehetett bemenni a Skanzenbe, s ott is minden a mesék körül forgott. Szüreti mulatság volt Budakalászon, Dunabogdányban és Pilisvörösváron, Visegrádon pedig a Pincesori Vigasság keretében a Tamás-hegyen mulattak a borkedvelők.

Vasárnap este aztán máglyák sora gyulladt fel a Duna mindkét partján. A Dunakanyar elbúcsúztatta a nyarat, így köszöntötte az őszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik