Kultúra

Kutatók Éjszakája – Tudomány fesztiválköntösben

csillagvizsgalo(960x640).jpg (csillagvizsgáló)
csillagvizsgalo(960x640).jpg (csillagvizsgáló)

Légi felderítés robothelikopterrel, robotverseny, fény graffiti, 3D animáció, térképkészítés, távcsöves bemutató. Többek között ezekkel a programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27-én.

A Kutatók Éjszakája 2013-as székesfehérvári helyszínei az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar és a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló.

“Az első találkozás a tudománnyal olyan részegítő, mint a szerelem.” Szerb Antal gondolata az idei Kutatók Éjszakája program mottója. Székesfehérváron,három helyszínen színes, érdekes előadásokkal, bemutatókkal várják az érdeklődőket szeptember 27-én, pénteken este.

Légi felderítés robothelikopterrel, robotverseny, fény graffiti, 3D animáció, játékkuckó modellek, érdekes kutatási eredmények, az informatika múltját, jelenét és jövőjét bemutató előadások, interaktív foglalkozások várják az érdeklődőket. A program idén összesen 14 helyszínt érint.

Ezenkívül a Kutatók Éjszakáján az országban összesen 30 városban, Európa szerte pedig 32 országban zajlik minőségi és szórakoztató ismeretterjesztés.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja immár negyedszer vesz részt a Kutatók Éjszakája országos rendezvényén, amelyet az idén 2013. szeptember 27-én, pénteken 17.00 és 22.00 óra között rendeznek meg. A Kutatók éjszakája legfőbb célközönsége a Székesfehérvár és a környező kistérségek általános és középiskolás diákjai, de várnak minden érdeklődőt, szülőket és nagyszülőket is.

A 17.00 órakor kezdődő programok regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni szeptember 26-án, 14 óráig lehet a ezen az oldalon.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán a Pirosalma utcában azokat a lelkes érdeklődőket várják, akiket érdekel a térképkészítés, a földmérők eszközei. A programok délután érdekes előadásokkal kezdődnek, amelyekből megtudhatjuk, hogyan készül ma egy térkép, mit jelent a fotogrammetria tudománya, mire jók az űrfelvételek, valamint betekinthetünk a barlangtérképek és barlangnevek világába, és megtudhatjuk milyen a világ 3D-ben – élő bemutatóval. Emellett TOTÓ verseny, térképkiállítás is lesz érdekes ajándékokkal. A gyerekeknek interaktív játszóházzal készülnek, ahol elkészíthetik saját térképüket.

Távcsöves bemutatóval és vetítéssel szemléltetett ismeretterjesztő előadásokkal készülnek a szervezők A Szabadművelődés Házában található Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban. Kötél László, Kiss Attila, Patkó Dániel és Dr. Hudoba György előadásából választ kapunk arra, hogy vajon jön-e az évszázad üstököse, valamint szólnak az égitestek életünkben betöltött szerepéről és megismerhetjük a magaslégköri kutatóballonok szerepét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik