Kultúra

Kulturális Örökség Napjai Fehérváron

séta (kisfiú sétál)
séta (kisfiú sétál)

A hétvégén ingyenesen, idegenvezetéssel látogatható az Akóts malom, a Városháza és az Árpád-fürdő is.

Országszerte több ezer épület kapuja nyílik meg szeptember 21-én és 22-én a Kulturális Örökség Napjain.

Az épített örökség ünnepeként ismert rendezvény, amely évek óta nagy népszerűségnek örvend. Idén az októberi Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódóan a Vizek házai állnak a figyelem középpontjában. Ez alkalommal szeretnék a hidakat, a hozzájuk kapcsolódó kevéssé ismert berendezéseket, műtárgyakat bemutatni, a szivattyúházakat, zsilipeket, a víztornyokat és kutakat, és lehetőség nyílik a fürdők bemutatkozására is.

Ezen a két napon számos helyszín várja ingyen az érdeklődőket Székesfehérváron, és mutatja be olyan rejtett kincseit, amelyeket máskor nem lehet megtekinteni. Ezek közül négy helyszínen Székesfehérvár Önkormányzatának és intézményeinek közreműködésével valósulnak meg a programok.

A Kulturális Örökség Napjai kezdeteiről szólt a sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester. Mint elmondta, az egyedülálló kezdeményezés 1984-ben Franciaországból indult azzal a céllal, hogy azok a műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat.

Később az Európa Tanács felkarolta a rendezvényt és segítette, hogy nemzetközivé váljon. „Az idei évben a Vizek Háza a fő téma, csatlakozva a Budapesti Víz Világtalálkozóhoz. A szervezésénél igyekeztünk ehhez igazítani a fehérvári programokat. Az Akóts malom megtekintése is egyedülálló élményt jelenthet, de sok mindent megtudhatnak az érdeklődők Székesfehérvár csatornarendszeréről, régi fa- és kőhídjairól, útjairól is, ha meghallgatják Juhászné Viniczai Ágnes érdekes előadását a Királykút Emlékházban.” – tette hozzá az alpolgármester.

“A IV. Béla-kori királyi vár és palota környezete” címmel a Fő utcai rekonstrukció során feltárt erődítés maradványait bemutató emléktábla avatásával 10.00 órakor indul a program a Varkocs szobornál. Itt Siklósi Gyula régészprofesszor tart előadást.

Az Árpád-fürdőt reggel 8.00 órától 10.30 óráig tekinthetik meg az érdeklődők. A csoportok fél óránként indulnak.

„Ingyenes idegenvezetéssel 10.00, 11.00, 15.00 és 16.00 órakor indulnak a Városházi séták szombaton és vasárnap, amelynek során többek között a nemrégiben átadott, felújított díszterem és a Szent Korona hiteles másolata is megtekinthető.

A szeptember 21-én, 11.00 órakor induló csoportot dr. Cser-Palkovics András polgármester kalauzolja a késő barokk jellegű épületben.” – mondta el F. Szegő Krisztina. A Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az Akóts malomban, a Szent István Szakképző Iskola Tanmalmában a csoportokat Hraska Imre szaktanár, a malom vezetője kalauzolja. Egyedül itt szükséges az előzetes bejelentkezés, amelyet megtehetnek személyesen a Tourinform Irodában, a Hiemer-házban, illetve a 22/537-261-es telefonszámon.

A Gőzmalom utcában található malmot egy Mann nevű téglagyáros építette a XIX. század végén. Az üzemet az a gőzgép hajtotta, amelyet a Láng Gépgyár az 1896-ban, Amerikában tartott Világkiállításon mutatott be. Az épületet 1907-ben vette meg Akóts János, majd bővítette. 1950-ben államosították, 1957-ben átszerelték. Patinás berendezései, működési technológiája talán a világon egyedülálló eredeti állapotot tükröz.

A Szabadművelődés Ház igazgatója, Kiss Dorottya elmondta: „A Királykút Emlékház, mint helyszín igazán stílusos, hiszen idén a Vizek Házai állnak a programok középpontjában. Az egykori leírások és a városi legenda szerint Székesfehérvár középkori eredetű kútja onnan kapta a nevét, hogy a fényes ceremóniákra érkező királyok a városba való bevonulásuk előtt ott álltak meg és vízénél frissítették fel magukat.

A kút a középkorban nem egyszerű, célszerű építmény, hanem a városi élet szimbóluma is volt.” A szombati program 17.00 órakor Juhászné Viniczai Ágnes: Székesfehérvár útjai és hídjai című előadásával zárul a Királykút Emlékházban (Mikszáth Kálmán u. 25.), ahol a ház történetéről szóló állandó kiállítás mindkét napon 10-től 18 óráig látogatható.

A Kulturális Örökség Napjai vasárnap folytatódnak. Az Árpád-fürdőt reggel 8.00 órától 10.30 óráig tekinthetik meg a fél óránként induló csoportok. 10.00, 11.00, 15.00 és 16.00 órakor indulnak a Városházi séták ingyenes idegenvezetéssel.

A kétnapos kulturális program egy 17.00 órakor kezdődő hangversennyel ér véget Székesfehérváron. A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeinek és tanárainak koncertjén Bach, Telemann, Sammartini és Mozart művei csendülnek fel Királykút Emlékházban.

A Rác utcai Szerb Ortodox Templom, ahol Katerina Ivanovity első szerb festőművész a székesfehérvári szerbek életéről szóló kiállítás tekinthető meg, szombaton 9.00 és 17. 00, vasárnap 10.00 és 18.00 óra között látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik