Kultúra

Visszavág az RTL a Médiatanácsnak

Bíróságon támadja meg a Médiatanács határozatát az RTL Klub, amellyel több mint 14 millió forintra büntette a csatornát az Éjjel-Nappal Budapest című műsor miatt – áll a kereskedelmi tévé közleményében.

Az RTL többi közt azt kifogásolja, hogy a Médiatanács határozatában arra hivatkozik, hogy „összhatásában értékelte az alkotásokat”, miközben összesen két epizódot említ. Szerintük egy naponta jelentkező műsor esetében értelmetlen két epizódból következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy hogyan ábrázolja a sorozat „Kristóf és a nők” vagy „Hanna és szülei” kapcsolatát.

A csatorna arra is hivatkozik, hogy számtalan irodalmi műben változik a szereplők viszonya, személyiségük fejlődik. „Ha ezekből a művekből kiragadnánk egy-egy fejezetet és csak azokat vizsgálnánk, nyilvánvalóan rossz elemzések születnének” – mutatnak rá.

Létező jelenségek

Az RTL feltételezi, hogy az Éjjel-Nappal Budapest rendszeres nézői biztosan nem gondolják azt, hogy „Kristóf első hónapokban látható viselkedését bárki pozitív példaként mutatta be, ahogy Hanna kamaszkori kicsapongásai sem jelenthetnek követendő példát”. Szerintük nem vitatás azonban, hogy mindkét magatartás, sőt, az Éjjel-Nappal Budapest konfliktushelyzetinek többsége a társadalomban létező jelenség. „Mint ahogy létezik alkohol- és drogfogyasztás is, ezeknek a problémáknak az ábrázolása, a személyes sorsokra gyakorolt negatív hatás bemutatása pedig nem megy anélkül, hogy magát a helyzetet bemutatnánk” – jelentik ki.

Az RTL Klub az aktuálpolitikai eseményekre is reflektál közleményében. Mint írják: „különösen sajátságos büntetést kapni azért, mert Kristóf csúnyán beszél a nőkkel éppen egy olyan napon, amikor a Parlamentben egy képviselő egy képviselőtársával – történetesen egy nővel – szemben éppen olyan hangot enged meg magának, amelyet minden jóérzésű ember elítél” – utalva ezzel Illés Zoltán államtitkár Szél Bernadett LMP-s képviselőnek intézett szexista mondataira.

Érdekesnek tartják a Médiatanács értékelését a “Kristóf-ügyben” abból a szempontból, hogy mint fogalmaz a testület, Kristóf viselkedésére „az ellenpontozás csak verbálisan következett be, a tettek szintjén ne”. Mint írják: azon kívül, hogy ez a sorozatban egyszerűen nem felel meg a valóságnak (Szandi például kirúgja a lakásából Kristófot), furcsa lenne, ha minden esetben „tettek követnének” verbális konfliktusokat, azaz minden családi vita válással, költözéssel végződne.

Csak fikció

Az RTL Klub leszögezi, hogy minden fórumon jelezte, hogy az Éjjel-Nappal Budapest fikció, így furcsának tartják a Médiatanács azon kifogását, hogy a nézői panaszokból az derül ki, hogy a nézők ezzel nincsenek tisztában. Szerintük néhány panaszos tévhitéből általános következtetést nem lehet levonni a nézők összességére vonatkozóan. Ráadásul – mint hozzáteszik – mindenki előtt ismeretesek azok az esetek, amikor egyes nézők más művek esetében is valóságnak tekintették a fikciót. Az RTL álláspontja szerint a médiaszolgáltató ezekben az esetekben csak akkor lenne felelős, ha eltitkolná a művek fikciós voltát.

Szerintük érthetetlen a Médiatanács azon hivatkozása is, hogy több jelenet azért különösen problematikus, mert főszereplője maga is kiskorú. „Képzeljék el, ha a tinik problémáiról, problémás viselkedéséről úgy beszélnénk, azt úgy mutatnánk be, hogy a jelenetben Hannát nem egy tinédzser, hanem egy felnőtt korú személy játszaná…” – olvasható a közleményben.

Megemlítik azt is, hogy az Éjjel-Nappal Budapest a Berlin Tag&Nacht magyar változata, amely Németországban az RTL 2-n minden hétköznap este 7-kor látható, pedig a magyar és a német médiaszabályozás – a törvény betűjének szintjén – a kiskorúak védelmével kapcsolatban nagyon hasonló. „Ennek ellenére a szakmai közvéleménynek már tavasszal, a Média Hungary konferencián konkrét példákkal illusztrálva bemutattuk, hogy a magyar változatban éppen a Médiatanács által problematikusnak tartott szexualitással kapcsolatos jeleneteket hogyan finomítjuk, tesszük kevésbé explicitté” – magyarázzák a közleményben.

„Miközben az Éjjel-Nappal Budapest megbüntetett epizódjai a Médiatanács szerint károsak a kiskorúak személyiségfejlődésére, a saját honlapján pozitív példaként említi a 12-es korhatár besorolásra a Duna tv műsorát, amelyben kisípolás nélkül hallható a buzi, a kommunista kurva kifejezés. Persze lehet, hogy úgy gondolták, hogy azért 12-es, mert mindez nem marad megtorlás nélkül: a jelenetben a tanár ugyanis egyszerűen pofon vágja a gyereket” – zárul az RTL Klub közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik