Kultúra

Őrületes tábortűzhangulat Budapesten

Két és fél órás örömzenébe fojtott bánat – a Budapest Parkban zenélt Manu Chao.

Kevés dologgal tud jobban feldobni egy bulit egy zenekar annál, mint hogy üvölt róluk, hogy élvezik, amit csinálnak. Márpedig Manu Chao és kísérőzenekara szemmel láthatóan annyira jól érezte magát a szombati koncerten, hogy csak nagy nehezen hagyták abba a zenélést fél 11 körül.

Mondjuk könnyű dolguk volt: teltház, rendkívül lelkes közönség – aki táncra, tapsra és énekelgetésre kapható – várta őket. Az ő tarsolyukban pedig csupa szomorú témát könnyedén feldolgozó, közös himbálózásra (lötyögésre), majd ugrálásra bíró dal volt.

Persze nem maradtak el a legnagyobb Manu Chao slágerek, a múltkor már emlegetett Bongo bong, vagy az udvarlós Me gustas tu, illetve az ebből a kategóriából személyes kedvenc Mr Bobby. (Külön köszönet a Por el suelo-ért!) De az igazi csemegét a koncert közben elszórt Mano Negra dalok adták, a Mala Vidától a Sidi H’ Bibin át volt mire tombolni.

A dalok néha egymásba fordultak, összekötötte őket a sok mókás hangeffekt, néha az énekes is visszahozott egy-egy sort teljesen váratlanul. Az elején még felfedezni véltem valamiféle koncepciót a számok sorrendjében is, aztán a szokatlanul hosszúra nyúlt ráadásban már elvesztettem a fonalat. Kicsit olyan volt, mint egy koncertté duzzasztott tábortűzi énekelgetés vége, mikor a megfelelő hangulatba kerülő zenésznek újabb és újabb nóták jutnak az eszébe a saját és hallgatói legnagyobb örömére.

Néha csodáltam is a zenésztársakat, hogy tudnak az egymásra megszólalásig (és még utána is) hasonlító számok közt rendet vágni. Persze tény, hogy zeneileg nincsenek túlbonyolítva a szerzemények, de éppen ettől találják el annyira az embert. És még az se baj, hogy a szövegek jórészt spanyolul vannak, valahogy mégis érezzük, hogy miről szólnak. A legjobb pedig az, hogy mikor átcsapna az egész melankólikusba, begyorsul a szám, és kiugrálhatod magadból a dalba ontott bánatot. Az meg a ráadás utáni ráadás, mikor hazafelé egy egész villamos üvölti a „marihuana illegal”-t.

Tulajdonképpen csak egy hibát találtunk a Manu Chao koncertben. Túl ritkán van Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik