Kultúra

Gobbi Hilda-emlékkiállítás nyílik a Somogyi-könyvtárban

Somogyi-Konyvtar(960x640)(1).jpg (Somogyi Könyvtár)
Somogyi-Konyvtar(960x640)(1).jpg (Somogyi Könyvtár)

Gobbi Hilda Kossuth-díjas színművész születésének 100. évfordulójáról Az ezerarcú színész című kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár.

A tárlat a könyvtár dokumentumainak segítségével Gobbi Hilda személyiségének sokszínűségét igyekszik megmutatni. A kiállított személyes tárgyak az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Bajor Gizi Színészmúzeum gyűjteményéből érkeznek Szegedre.

A kamaratárlat egyik különlegességeként néhány lap látható a művésznő születésnapi naplójából, amelyet színészkollégáitól kapott ajándékba. Major Tamás, Mensáros László, Huszti Péter, Almási Éva jókívánságai mellett Ruttkai Éva bejegyzése így kezdődik: „…Te drága, csodatevő, királynő, varázsló, sámán!” Darvas Iván így szólítja meg: „Egy nagy korszak utolsó nagy oszlopa, Te!”

Ugyancsak a színészmúzeum bocsátotta rendelkezésünkre azokat a színes jelmezterveket, amelyek a művésznő nagy szerepeihez készültek. Gertrud (Hamlet), Gertrudis (Bánk bán) Szent Johanna és Mirigy (Csongor és Tünde) kosztümrajzainak másolatait mutatjuk be.

A könyvtár anyagából Gobbi Hilda színészi pályafutásának legfontosabb szerepeit fotók, folyóiratok lapjai, hanglemezek, filmek idézik. A Szegedi Szabadtérin többször is játszotta a János vitéz gonosz mostoháját – az előadások fotói a helyismereti gyűjteményből valók.

A tárlatot szeptember 10-én, kedden 16.30 órakor Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész nyitja meg. A kiállítás október 1-ig látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik