Kultúra

A tiszai halászélet szépségei

Hétfőtől szombatig az idei halfesztiválhoz kapcsolódó tárlat látható a szegedi Somogyi-könyvárban kvízjátékkal egybekötve. A nyeremény persze halászlé.

A 2013. szeptember 6. és 8. között immár XVII. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál alkalmából kiállítás tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A tárlaton régi fotográfiák idéznek meg szegedi életképeket, amelyeken a tiszai halászok, a közismert és közkedvelt halászcsárdák, a Tiszán ringatózó halászbárkák és a Rudolf téri hal- és terménypiac forgataga látható. Az archív felvételeket a bibliotéka helyismereti gyűjteménye őrzi, köztük Bartos László fotósorozatát.

A város határain túl is híres Roosevelt téri Halászcsárda idén korszerűsödött és újult meg a pincéjétől a padlásáig. A kiállítás részeként Illés Tibor objektívén keresztül pillanthatunk be a csárda vendégei számára tiltott területekre is, mint a konyha, vagy az éléskamra. Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács jóvoltából különleges menükártyák, halászati eszközök darabjai színesítik a tárlatot.

A kiállításhoz kvízjáték is kapcsolódik. A kérdések 2013. hétfőtől a www.sk-szeged.hu honlapon és a könyvtárban nyomtatott formában érhetők el. A szerencsés megfejtők fesztiváli halászlevet nyerhetnek. A tárlatlátogatók a megfejtéseket elküldhetik e-mailben (tajekoztato@sk-szeged.hu e-mail-címre vagy leadhatják személyesen a könyvtár földszinti adminisztrációjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik