Kultúra

Egész napos barangolás a Tisza-parti természetben

Most szeptemberben is több száz futó, gyalogos és kerékpáros vághat neki a mártélyi Tisza-part tanösvényeinek. Az idei Bodnár Bertalan Teljesítménytúra és Maraton, a szervezők szerint a visszatérő, rutinos versenyzőknek és túrázóknak is tartogathat meglepetéseket.

Két évvel ezelőtt 220-an, tavaly már több mint 500-an vágtak neki a Mártélyi Tájvédelmi Körzet egyedülálló természeti értékeit, gazdag élővilágát bemutatni hivatott Bodnár Bertalan Teljesítménytúrának. A kalandtúrát, mely egyúttal sportverseny is, ahol profi és félprofi kerékpárosok és futók mérettethetik meg magukat idén is szeptember elején, a tanévkezdést követő első vasárnap rendezik meg.

– A túra ötlete Kruzslicz Imrétől és a Hungarian Flyers Kerékpáros Klub tagjaitól származik. Az edzéseink során lehetőségünk nyílt felfedezni ezt a szép, izgalmakkal teli táját, és úgy gondoltuk, hogy ezt másokkal is meg kell osztanunk. Sokan nem ismerik a Mártélyi Tájvédelmi Körzet szépségét, ez a rendezvény ebbe enged betekintést – idézte fel a Bodnár Bertalan túra előzményeit Jakus Ádám, a szervező Hungarian Flyers Kerékpáros Klub tagja, a program szóvivője, hozzátéve a túra keretében rendezett kerékpáros megmérettetésekkel a régióban egyre fogyatkozó biciklis versenyek számát szerették volna növelni.

A mártélyi túra programjában 30, sőt 60 kilométeres versenyszámok is szerepelnek, de az aktív kikapcsolódásra vágyó amatőrök is megtalálhatják a neki megfelelő távot.

– Fontos szempont volt a szervezés során, hogy valamennyi korosztály, sportolói múlttól, állóképességtől függetlenül megtalálja a neki megfelelő programot. Tizenkét, illetve harminc kilométeres teljesítménytúráinkat azoknak ajánljuk, akik kényelmesen, túratempóba, időnként megállva, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet értékeit megcsodálva szeretnék eltölteni ezt a napot, míg hosszabb kerékpáros, illetve futóversenyeinket azoknak, akik kifejezetten versenyzési szándékkal neveznek erre a rendezvényre – mondta el Jakus Ádám, hozzátéve, a nagyobb távok teljesítéséhez sem kell profinak lenni, a versenykategóriák nevezői is többségükben lelkes amatőrök.

A szervezők azt is elárulták, hogy az idei év útvonalán néhány módosítás történt, így minden résztvevőnek újdonsággal fog szolgálni az általa választott táv.

A teljesítménytúrára, illetve a versenyekre előnevezni augusztus 30-áig van lehetőség, a helyszínen jelentkezni a már csak korlátozott számban lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik