Kultúra

Alföldi Róbert válaszol

Miért fontos a politikai szerepvállalás? Mi a legnagyobb bűne? Mit akar Marlene Dietrichtől? Interjú az X-Faktor új, botrányos István, a királyt rendező mentorával.

Két nappal azután, hogy tévében is bemutatták, a harmincéves István, a király felújított változatát Alföldi Róbert rendezésében, még mindig egy ország vitatkozik azon, hogy a darab jó volt-e, vagy sem. Ahogy arról itt írtunk, a közönséget igencsak megosztja a feldolgozás. A rockopera budapesti premierjének idejére két tüntetés is várható. Alföldi Róbert mindenesetre elérte, hogy a közvélemény napokon keresztül egy színházi műről beszéljen.


Fotó: Hír24/Neményi Márton

A Jászai Mari-díjas színész-rendező, aki 2008 júliusától igazgatta a Nemzeti Színházat, júniusban búcsúzott a Mephisto című darab rendezésével – hangos sikerek közepette – , 2013-ban rendezői feladatai mellett igent mondott az X-faktor ősztől képernyőre kerülő szériájára, amiben zsűritagként vesz részt.

A rendező az új kihívásokról, a múltról, zenéről és politikáról is beszél a Recorder magazin augusztusi lapszámába készült interjúban. Ebben Alföldi többek között elárulja, ha visszamehetne az időben, és tanácsot adhatna tinédzserkori önmagának, akkor azt mondaná neki, csináljon mindent ugyanígy. Az újrakezdés, amiről a 2013-as év szól, számára azt jelenti: „Hogy továbblépek valamin. És érdekel, ami jön, és amit nem ismerek.”

Alföldi emellett beszél legkorábbi emlékeiről, a kedvenc drámaírójáról, arról a szerzőről, aki a legnagyobb hatással volt rá, valamint arról is, hogy miért is fontos a politikai szerepvállalás. Ha kíváncsi a teljes interjúra, olvassa el, ide kattintva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik