Kultúra

Íme, egy múzeum méheknek és embereknek

Rendhagyó módon mutatkozik be holnap az első városi méhészet.

A budapesti kísérlet július elején kezdődött csaknem 40, különböző korú, hátterű és élethelyzetű érdeklődő bevonásával. A cél egyebek mellett az volt, hogy a résztvevők között párbeszéd és együttműködés induljon el. A közösségi méhészet beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen fiatalok és idősebbek, diákok és nyugdíjasok, helyi lakosok és itt élő külföldiek, álláskeresők, új szakmák iránt érdeklődők, méhészmúlttal rendelkezők és teljesen kezdők dolgoznak együtt. A csoport tagjai Tornyossy Csaba okleveles méhész vezetésével és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai támogatásával a nyár folyamán a méhészkedés és a mézkészítés alapjaiba nyerhettek betekintést, valamint közösen gondozzák a szorgos rovarokat.

 

 

 

 

Az alapötlet a német finger csoporttól származik, akik korábban több német nagyvárosban is sikerrel alapítottak közösségi méhészeteket. Ezalapján augusztus 22-én, csütörtökön 18 órakor, a Műcsarnok hátsó teraszán felállított kaptárok tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek.

Míg a szokatlan kulturális intézmény három makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, addig a látogatók kívülről nézhetik meg a rendhagyó, tematikus kiállításokat. A múzeum a méhtársadalom működését kutatja, valamint a méhek és az emberi társadalom összefüggéseire hívja fel a figyelmet. Az egyik teremben a méhdemokrácia és a rajintelligencia lesz a főtéma, a másik terem az ehető rovarok, köztük a méhbábok fogyasztását népszerűsíti, míg a harmadik a múzeum működését és a közösségi méhészetet gondoszó méhészcsoport munkáját mutatja be.

Az Új Múzeum Méheknek szeptember 30-ig látogatható minden héten, csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra között.

A részletes programokról a városi méhészet blogján és Facebook oldalán lehet tájékozódni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik