Kultúra

Kokain, hegedű és pipa: a világ legzseniálisabb nyomozója

Sherlock Holmes karaktere 1887-ben tűnt fel először, de a Sir Arthur Conan Doyle által megálmodott detektív máig kiváló forrás a filmek és sorozatok alkotóinak. Persze nem csak manapság van ez így. A követhetetlen, mégis zseniális logikájú detektív történeteihez már a filmgyártás hajnalán előszeretettel nyúltak.

Már 1900-ban felbukkant az első Sherlock Holmes adaptáció a filmvásznon, Sherlock Holmes Baffled címen, a dolog érdekessége, hogy máig rejtély övezi, hogy ki alakította a karaktert Arthur Marvin rövidfilmjében.

Az 1900-as évektől kezdve aztán egyre-másra követték egymást a különböző feldolgozások, különösen a dánok (Otto Lagoni és Viggo Larsen játszotta a karaktert felváltva) és a britek voltak aktívak, igaz utóbbit nyugodtan nevezhetjük inkább brit-francia koprodukciónak, hiszen a francia Georges Tréville alakította a legendás detektívet.

Az első ízig-vérig brit adaptációra a ’20-as évekig kellett várni, ekkor Ellie Norwood vette fel Sherlock Holmes karakterét, sőt a színésznek tulajdonképpen a komplett filmográfiáját ez teszi ki, hiszen 56 filmjéből 47-szer(!) ezt a szerepet kellett eljátszania.

Eközben persze folyamatosan születtek a különböző nemzetiségű feldolgozások, az első „jelentős” Sherlock Holmes-filmek az 1930-as évek végén, a ’40 éves elején jelentek meg, ekkor a dél-afrikai születésű Basil Rathborne játszotta a karaktert. Az 1939-es Baskerville-i kutya címet viselő történetet még 13 másik követte az ő főszereplésével.

Az első tévésorozat, amelyet ma inkább minisorozatnak neveznénk 1951-ben került a képernyőkre, s hatrészes széria főszerepében ezúttal Alan Wheatley-t láthattuk. A minisorozatra, ahogy elődeire is jellemző volt, hogy igyekezett betűről-betűre visszaadni a Sir Arthur Conan Doyle által megálmodott karaktereket és történeteket.

Az 1950-es évek közepén jött a következő Sherlock-projekt, amely szintén a britekhez köthető. 39 30 perces epizódot készítettek Ronald Howard főszereplésével. Érdekesség, hogy a sorozat egyik alkotója, Sheldon Reynolds 25 évvel később ismét megpróbálkozott egy Sherlock Holmes történettel…

1964-ben aztán a BBC ismét nekifutott a témának, s Douglas Wilmer főszereplésével leforgattak egy Sherlock tévéfilmet, amely a következő évre vált sorozattá, hiszen még 12 epizód követte. Hosszú szünet után, 1968-ban még 16 epizóddal folytatódott a történet, igaz ekkor már Peter Cushing játszotta a detektívet. Az állandóságot Nigel Stock jelentette, aki mind a 29 epizód során Doktor Watson szerepében tündöklött. Érdekes feljegyezni, hogy Douglas Wilmer a BBC jelenlegi Sherlock-sorozatában is feltűnt, a készítők így tisztelegtek a „nagy előd” előtt.

Ha már Douglas Wilmer, akkor az is említést érdemel, hogy az 1975-ös Sherlock Holmes okosabb bátyjának kalandjai című, Gene Wilder nevével fémjelzett vígjátékban is ő ugrott be Sherlock Holmes szerepére…

Ennél is fontosabb az első komolyabb amerikai próbálkozás, amelyet 1976-ban mutattak be a mozikban. A Sherlock Holmes New Yorkban (igen, akárcsak a most futó amerikai sorozat színhelye) című film főszerepét nem más, mint Roger Moore, alias James Bond (vagy az Angyal – kinek hogy) játszotta.

1979-ben érkezett a már említett Sheldon Reynolds újrázás, a Sherlock Holmes és Doktor Watson címet viselő történet 24 epizódot élt meg, igaz ezek csak 25 percesek voltak. Ezúttal Geoffrey Whitehead oldott meg rejtélyes bűntényeket.

Jó pár kevésbé számottevő próbálkozás után 1984-ben született meg az a Sherlock Holmes adaptáció, amelyet sokan máig a legjobb a karakterre épített sorozatnak tartanak. Természetesen a Jeremy Brett és David Burke főszereplésével készült Sherlock Holmes kalandjaira gondolok, amelyet ezt követően újabb sorozatok – Sherlock Holmes visszatér, Sherlock Holmes naplójából, Sherlock Holmes emlékiratai – és tévéfilmek követtek igaz a folytatásban már Edward Hardwicke alakította Holmes segédjét.

Ezt követően huzamosabb ideig senkinek sem sikerült maradandót alkotnia a karakterrel, leginkább a kisebb cameok maradtak emlékezetesek, hiszen a karakter a Star Trek és a Batman-univerzumban is feltűnt – sokak megdöbbenésére.

Még megdöbbentőbb volt, amikor 2009-ben Robert Downey Jr. játszotta el a karaktert, s bár a film nem sikerült rosszul (folytatás is készült hozzá), a leginkább Vasemberként ismert színész által eljátszott karakter csak nevében emlékeztetett minket arra a detektívre, akinek történetein felnőttünk.

2010-ben a BBC is felülírta mindazt, amit eddig Sherlock Holmes-ról hittünk. Annak ellenére azonban, hogy Sir Arthur Conan Doyle műveit mai köntösbe öltöztették, sem a modern technika, sem a fiatalos hangvétel nem tette tönkre a történetet, olyannyira, hogy a rákövetkező évben meg is kapta a neki joggal járó BAFTA-díjat drámai sorozat kategóriában és világszerte elismerést váltott ki. Sőt, sokak szerint Benedict Cumberbatch a tökéletes Sherlock. Dicsérendő, hogy a sorozat alkotói úgy reformálták meg a történetet, hogy eközben mindvégig hűek maradtak Sir Arthur Conan Doyle novelláihoz – különösen a címadásnál szembetűnő mindez.

Tavaly aztán az amerikai CBS csatorna robbantott a hírrel, hogy ők is elkészítik a maguk – a jelenben játszódó – Sherlock Holmes sorozatát, amelyben a főleg akciósorozatokból ismert Lucy Liu, tehát egy nő alakítja Doktor Watson karakterét. Az Elementary (itthon Sherlock és Watson) című sorozat már eleve negatív előjelekkel indult (mondhatni mindenki kétkedve várta, hogy mi sül ki ebből), de hamar rácáfolt a kritikusokra, sőt Jonny Lee Miller óriási alakítást nyújtott különösen az évad második felében. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a sorozat már csak nyomokban emlékeztet az eredeti Sherlock Holmes művekre.

Napjainkban az oroszok állnak talán legközelebb az eredeti Sherlock Holmes-történetek visszaadásához, hiszen a Sherlok Kholms című sorozat egyszerre látványos és izgalmas, miközben megtartotta a Sir Arthur Conan Doyle által lefektetett alapokat, ráadásul Doyle történeteihez hasonlóan az 1890-es években játszódik.

Azonban ezzel sincs még vége, hiszen biztosra vehetjük, hogy a közeljövőben is egymás hegyén-hátán érkeznek a Baker Street 221b lakójának történetét feldolgozó filmes és sorozatos művek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik