Kultúra

Koronázási szertartásjáték ma

Koronazasi-szertartasjatek(2)(210x140)(1).jpg (Koronázási szertartásjáték)
Koronazasi-szertartasjatek(2)(210x140)(1).jpg (Koronázási szertartásjáték)

Nyilvános főpróbája lesz ma Fehérváron annak misztériumjátéknak, amelyben első királyunk megkoronázását láthatják.

A rendkívüli körülmények között, Szent István által alapított Szűz Mária Prépostság koronázó templomának romjai felett megrendezett darabot Szikora János dirigálja.

Az eredetileg 17-én és 18-án bemutatandó darab iránt akkora az érdeklődés, hogy e két napra a jegyek mind elkeltek, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a mai, 21 órakor kezdődő főpróbát nyilvánossá teszik, arra a nézők vásárolhatnak jegyeket. A tegnapi összpróbán Szikora János azt a pár száz érdeklődőt, akik csak kívülről lesték a darab próbáit meginvitálta a nézőtérre, hogy maguk is legyenek tanúi az előadásnak. A kíváncsiskodók tapssal köszönték meg, és éltek a lehetőséggel.

486 év után újraéled a nemzet egy hagyománya, ami magas rangra emelte a székesfővárost, Székesfehérvárt: királyt koronáznak az első királyunk által alapított székesegyházban. Varjú Kálmán alakítja a szertartásjátékon István királyt, Tordy Géza Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze Asztrik koronázó érsek szerepében játszik, Trokán Péter és Lábodi Ádám személyesítik meg a segédkező püspököket, valamint Mihályi Győző bonyolítja le a szertartást. Mária Nagyboldogasszony szerepében Benedekffy Katalin lesz. Kétszáz szereplővel mutatják be a koronázási misztériumjátékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik