Kultúra

Ismét lesz Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden

Szegedi-Zsinagoga(210x140)(1).jpg (szeged, zsinagóga)
Szegedi-Zsinagoga(210x140)(1).jpg (szeged, zsinagóga)

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált, melyszeptember 12. és november 4. között számos érdekes programmal várja az érdeklődőket.

Tizenkét koncert, négy könyvbemutató és négy kiállítás szerepel a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programján, amely szeptember 12-én kezdődik – jelentette be Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke.

Kiállítások, hangversenyek, koncertek és könyvbemutatók szerepelnek a mintegy két hónapos programsorozat kínálatában. Az érdeklődők olyan visszatérő vendégekkel találkozhatnak szeptemberben, mint Kovács Tamás és Tundó Klára, akik már három éve rendszeresen kiállítanak a Mártír Emlékcsarnokban. Ugyancsak itt láthatják az érdeklődők Véber Noémi festőművész alkotásait is. Októberben Macskássy Izolda tárlata lesz megtekinthető az emlékcsarnokban.

Négy könyvbemutatót terveznek, Varró Vince közelmúltban, Az én XX. századom címmel megjelent életrajzi kötetéről író-olvasó találkozót is tartanak. Bemutatják Julesz János endokrinológusprofesszor negyedik verseskötetét, emellett Benedek István Gábor legújabb könyvébe, valamint Horváth Péter író, színpadi szerző legutóbbi kötetébe is bepillanthatnak az olvasók.

A Budapest Klezmer Band koncertjével veszi kezdetét a fesztivál az Új Zsinagógában, de a könnyűzene képviselői közül szeptember 23-án itt lesz Balázs Fecó is, aki Keresztes Ildikóval, Takács Nicolasszal és Kathy Horváth Lajossal zenél a zsinagógában. Október 22-én ugyanitt a Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész, Koncz Zsuzsa is fellép, kinek vendége a szintén Kossuth-díjas énekes Bródy János lesz. A komolyzene szerelmeseinek pedig Klein Judit – Neumark Zoltán –Zsoldos Gábor zsidó-klezmer zenei estjét tekinthetik meg, de fellép még Szotyori Nagy Gábor és Molnár Eszter orgona-oboa játékkal, valamint Kertesi Ingrid énekesnő, akit Teleki Miklós orgonaművész kísér majd, illetve Csanádi László orgonaművész is.

A fesztivál keretében most is megrendezik a Zenés Izraeli Vacsoraestet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik