Kultúra

Repült a bálna

A Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján Cipőre emlékeztek. Repült a bálna, ByAlex pedig a kedveséről énekelt, de ezúttal republicosan.

A HÉV-ről leszállva hétfő délután már a megszokott kép fogadott bennünket. Rögtönzött BKK sátoriroda és kordonok közé terelt emberek. Közvetlenül a Toi-Toi-ok mellett bogaraktól hemzsegő perecek látványa és bűz. Úton a bejáró felé a jegyüzérek próbálták hol ránk sózni olcsó jegyeiket, hol pedig tőlünk akartak vásárolni (természetesen még olcsóbban) belépőt. De nem tántorít el bennünket senki és semmi, igyekszünk bejutni a kígyózó sor ellenére, nekünk hatezerért már zsebünkben, majd a csuklónkon volt a karszalag. A többség még be sem költözött, a Fénypult még ki sem nyitott, mégsem volt mese: elkezdődött a Sziget.

Kezek a magasban

Legelőször a homokmégyi általános iskola első osztályos diákjai léptek színpadra nem sokkal este 7 óra után, majd következett a Sipos F. Tamással kiegészült Republic, illetve utóbbi helyett Keresztes Ildikó, valamint az Omega három tagja közös előadásában az utóbbi zenekar nagy slágere, a Léna, utána a Republic és Keresztes Ildikó az Erdő közepében című Cipő-szerzeményt adta elő a már tőle megszokott hervasztó arckifejezéssel, amit az X-Faktorban is sokat látthattunk tőle – a hangja persze szokás szerint kompenzált mindent. Nem minden nap látni efféle zenekari felállást sem. A nézőtér egyébként zömében magyarokból állt – nem csoda -, de így is megtelt.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Neményi Márton

Az ismerős slágerekre a tömeg egyszerre kezdett vonaglani és énekelni. A zenekar dalait láthatóan nem csak az idősebb korosztály kedveli, erről tanúskodtak legalábbis azok a tizenévesek, akik szintén kívülről fújták a szöveget.

Bálna

A Repül a bálna alatt előkerült a nevezett tengeri emlős felfújt változata a színpadról, ami aztán a közönségnél landolt. Amíg szólt a dal, addig repült  is, de aztán eltűnt, nem tudni, hogy végül kihez és hová került, az is lehet, hogy a Dunában szeli azóta a hullámokat.

Az előadók közül többen is elmondták, megtiszteltetésnek érzik, hogy felkérték őket. Müller Péter Sziámi viseletében is Bódi Lászlóra akart emlékeztetni, jellegzetes farmernadrágban és újatlan fekete trikóban állt a színpadra. Az előadó elmondta, hogy a tervek szerint jövő tavasszal, egy kapcsolódó Müpa-koncertre jelenik meg a Baltazár-antológia CD Árad a szeretet címmel, rajta Cipő dalával és mások mellett Koncz Zsuzsa, Takáts Eszter, Bródy János, Tolcsvay László, Kiss Tibor, Bérczesi Róbert, Krulik Zoltán, a Pa-Dö-Dő, Dévényi Ádám, Szalóki Ági, Palya Bea és Zorán énekével. Gerendás Péter és Jávori Fegya pedig a Ha még egyszer láthatnám című számot adták elő ByeAlex pedig (nem meglepő) a Még, kedvesem, még-et.


Katt a képre!
Fotó: Kummer János

Fellépett a hosszú koncerten többek között még a Bikini, Bródy János, Charlie, a Compact Disco, az Első Emelet, Fenyő Miklós, Halász Judit, Koncz Zsuzsa, Nagy Feró és az Omega is. No és természetesen a Republic tagjai.

A koncert hangulata vidám volt, bár volt, aki a lassú daloknál kicsit elérzékenyült. Cipő utolsó dalát, az Árad a szeretetet az emlékkoncerten maga Cipő adta elő egy magmaradt demófelvétel bejátszása segítségével – az ehhez készült videóval a kivetítőkön.

Dohánybolt

Voltak, akik a koncert helyett a fokozatosan beüzemelő egyéb Sziget-helyszínek  – bungie jumping, óriáskerék, Luminárium, no meg a vendéglátóipari egységek – felé vették útjukat. A legnagyobb sor a Sziget Köztársaság egyetlen dohányboltja előtt kígyózott. A külföldi vendégek nem nagyon értették, miért is nem lehet cigihez jutni bármely kocsmában, ahogy azt sem, miért írták a bolt fölé helyesen a dohány szót angolul, a bolt mellé viszont már csak egy c-vel. Azt viszont kifejezetten sérelmezték, hogy az egyetlen Nemzeti Dohánybolt is bezárt este egy órára.

Az se keseredjen el, aki nem tud kilátogatni a Szigetre, mert ezen a linken www.ustream.tv/simple-sziget2013,– mások mellett – élvezheti a Ska-P, a Skunk Anansie, a Leningrad, a The Fratellis koncertjeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik