Kultúra

Ilyen állat nincs is…

Csupasz turkáló (Csupasz turkáló)
Csupasz turkáló (Csupasz turkáló)

Fotókiállítás nyílik a Szegedi Vadaspark meghökkentő állatairól a szegedi Somogyi Könytárban.

Az állatok világa nagyon különleges és sokszínű. Vannak közöttük méretben aprók, közepes nagyságúak és óriások, színpompába öltözöttek, pöttyösek, csíkosak, de egyszínűek, fakók is. Ha emberi mértékkel nézzük, vannak szépek és csúnyák, aranyosak és kevésbé szimpatikusak, hasznosak és károsak. A természet egésze szempontjából mind-mind értékes és csodálatra méltó. A Szegedi Vadaspark fotókiállításán most olyan állatokat mutatunk be, amelyek még a természet iránt komolyabban érdeklődőeknek is meghökkentőek lehetnek, mert kinézetük, vagy éppen fura viselkedésük már-már a hihetetlen kategóriát súrolja.

A tárlat 2013. augusztus 1-től 29-ig látható a Somogyi-könyvtár földszinti Internet-terében.

Hungarikumok – Szíjgyártók Kistelekről

A Somogyi-könyvtár idén a Gyifkó-szíjgyártóműhelyből származó népi- és iparművészeti remekeket bemutató kiállítással csatlakozik a 2013. augusztus 8-11. közt megrendezésre kerülő, immár VI. Hungarikum Fesztivál, Szeged városi programjaihoz.
Az ünnepélyes megnyitó 2013. augusztus 7-én, szerdán délután fél 5 órakor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.
A szíjgyártó szakma míves darabjait, tradicionális munkaeszközeit és a családi vállalkozás relikviáit és rangos elismeréseit felvonultató tárlatot Nagy Netta néprajzkutató nyitja meg. Köszöntőt mond Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Elekes Zoltán, a Hungarikum Fesztivál ügyvezető igazgatója.
A Gyifkó-szíjgyártóműhely szinte az egész világról kapott már megrendelést, többek között Ausztráliából, Japánból, Amerikából, Izlandról és még az angol királyi udvarból is
A szíjak, lószerszámok és sallangok elkészítése ugyancsak időigényes elfoglaltság. Egy egyszerűbb igás lószerszám 40-50 óra alatt készül el, a parádés szerszámoké pedig ennek sokszorosa is lehet.
A Somogyi-könyvtár kiállításán megtekinthető lesz egy különösen nagy becsben tartott mestermunka, amelyről Gyifkó Gyula aranykoszorús szíjgyártómester, népi iparművész, a népművészet mestere, Kistelek díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja úgy mondja: „Sokat ér, de nem eladó!”

A szíjgyártó mesterség remekei mellett a Somogyi-könyvtár dokumentumaiból is látható egy a témához kapcsolódó válogatás 2013. augusztus 1. és 27. között a könyvtár első emeletén.

Várostrom játékkal, könyvekkel – Kalandozások a Könyvkirály birodalmában

Célba dobással, találós kérdések megoldásával, vagy akár varázsigékkel is megtámadhatók a Könyvkirály várának bástyái az Agóra Gyermekkuckó és a Gyermekkönyvtár közös játékában. A Birodalomhódító könyvtár-tér-játék célja a Könyvkirály izgalmas olvasnivalókból emelt erődítményeinek elfoglalása. Augusztus végéig minden héten egy-egy várat vehetnek ostrom alá a gyerekek, akik a játékos feladatok révén persze megízlelhetik az olvasás örömét is.
A tavaly bemutatkozó Birodalomhódító a vártnál is nagyobb sikert hozott: még óvodások is részt vettek a „küzdelemben.” A játék a Könyvkirály olvasásnépszerűsítő versenyhez kapcsolódik, amelynek 2013/14-es könyvlistája is elkészült.
A birodalmi bástyák „ágyúzása” a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckóban (Kálvária sgt. 23.) kezdődik, majd a Gyermekkönyvtárban (Dóm tér 1-4.) folytatódik. A legügyesebb hódítók között ajándékokat sorsolnak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik