Kultúra

Könyvekről a Füvészkertben

A július 27-28-án a VI. Lótusznapok programsorozatában a szegedi Füvészkertbe látogatók találkozhatnak a Somogyi-könyvtár A Himalája magyar remetéje: Kőrösi Csoma Sándor és Tibet című kamarakiállításával is.

A július 27-28-án a VI. Lótusznapok keretében a szegedi Füvészkertbe látogatók számtalan program és bemutató között találkozhatnak a Somogyi-könyvtár A Himalája magyar remetéje: Kőrösi Csoma Sándor és Tibet című kamarakiállításával is. A kamaratárlat célja, hogy (a teljesség igénye nélkül) felhívja a figyelmet néhány, a Somogyi-könyvtárban őrzött, témához kapcsolódó kötetre. A szegedi bibliotékában megtalálható például Kőrösi Csoma Sándor (1784–1842) féltve őrzött Tibeti szótára (Dictionary Tibetan and English. Calcutta, 1834). A magyarok őshazájának felkutatására az ismeretlen Kelet felé induló nagy utazó, ezzel a munkájával teremtette meg a tibetológia tudományát. Méltán szerzett ezzel elismerést magának és az egész magyarságnak is.A Füvészkertben látható kamaratárlat tablói más utazók Tibetről megjelent írásaiból is adnak némi ízelítőt. Lóczy Lajos A khinai birodalom természeti viszonyainak és országainak leírása (Budapest: Természettudományi Társulat, 1886.) című munkájából például a következőket tudhatjuk meg: „Tibet magas pusztáin és hágóin, hol a legelőhiány s a ritka lég akadálya miatt, vagy a jéggel fedett útakon a lovak és mulák többé nem járhatnak, terhet pedig annál kevésbé szállíthatnak, a jakra van bízva az egész árúszállítás.”

Bízunk benne, hogy az indiai lótusz virágzását megcsodálók kedvet kapnak majd arra, hogy alkalomadtán távoli korok és világok felé a betűk ösvényein is elkalandozzanak.

A kamaratárlathoz kapcsolódó kiegészítő információ:
http://regi.sk-szeged.hu/virtualis-kiallitasok/a-honap-koenyve/1392-kroesi-csoma-sandor-dictionary-tibetan-and-english.html
A VI. Lótusznapok programjai:
http://lotusznapok.hu/hu/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik