Kultúra

Városunk legősibb hagyománya életre kel

koronázási ünnepi játékok (koronázási ünnepi játékok)
koronázási ünnepi játékok (koronázási ünnepi játékok)

A Szent István Emlékév keretében a Vörösmarty Színház és a város augusztus 17-18-án rendezi meg a Koronázási Ünnepi Játékokat.

„A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg.” E jelmondat vezérli a város kulturális életét felpezsdítő rendezvényt, a Koronázási Ünnepi Játékokat.

Szikora János, a játékok rendezője, a Vörösmarty Színház igazgatója elmondta: Mióta a sors Székesfehérvár színházának igazgatói székébe vezetett, foglalkoztat a gondolat, hogy a művészet erejével próbáljak változtatni ezen a siralmas helyzeten. Hamar tapasztalnom kellett, hogy nem vagyok egyedül. Ebben a nagy múltú városban sok olyan ember él, akiben régóta él a vágy, hogy feltámassza azt az Ünnepet, amely a város legősibb, legszentebb hagyománya. Ez adott erőt és bátorítást, hogy létrehozzuk a Koronázási Ünnepi Játékokat. Hagyományt élesztünk újra, és ezzel új hagyományt szeretnénk teremteni. Ezentúl minden évben néhány napra feltámad majd és a fehérvári falak közé költözik a középkor világa, főszerepben egy-egy nagy királyunk alakjával. Reményeink szerint így az emberek emlékezetében lassan felépül majd az a Pantheon, amelyben történelmünk minden sorsfordító nagy alakja elnyeri végre méltó helyét.

A Városház téren és a Fő utcán egy középkori vásári forgatagba csöppenhetünk, egy Szent István-kori városkép tárul majd elénk. A Petőfi Parkban, a Várfal Parkban, a Prohászka ligetben és a Jáva Ottó téren hagyományőrző csapatok seregszemléjére kerül sor, akik középkori harci bemutatót is tartanak majd.

Királyi óriásbábok is feltűnnek majd hat helyszínen: a Mátyás király emlékműnél, Varkocs György várkapitány szobránál, a Lakatos utca és a Fő utca kereszteződésénél, a Hősök terén, a Török udvarban és a Géza nagyfejedelem téren. Lovasok, dobosok, lovas és gyalogos felvonulásukkal teremtenek jó hangulatot, történelmi zászlókkal felvértezve.

A rendezvény csúcspontja nyilvánvalóan a grandiózus koronázási szertartásjáték: modern látványtechnikával, és több mint száz fellépővel kel életre István kora, Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik