Kultúra

Már az UNESCO fenyegeti az olaszokat

pompeji (pompeji, )
pompeji (pompeji, )

Az UNESCO azzal fenyeget, hogy visszaveszi a védett világörökség címet.

Az 1997-ben a világörökség részévé nyilvánított ókori romváros ásatásain dolgozó régészek, restaurátorok, őrök napok óta sztrájkolnak lejárt szerződésük megújítását követelve. A régészeti terület kapuinál pedig a turisták tiltakoznak Pompejinek a sztrájk miatti lezárása ellen.

Ebben a feszült helyzetben érkezett az UNESCO bejelentése, amellyel december 31-ig adott időt Olaszországnak a világ egyik páratlan kincsének megfelelő őrzésére. Az egész világon 981, az UNESCO által védett műemlék van, ebből 49 található Olaszországban.

Massimo Bray olasz kulturális miniszter elismerte, hogy az Európai Uniótól Pompeji helyreállítására és karbantartására az idén kapott 105 millió euróból eddig csak két restaurálási munkát indítottak el a 2015-ig tervezett összesen harminckilencből.

A tárcavezető szerint hosszú távon a szponzorok segíthetnek Pompejin. Bray bejelentette, hogy Paolo Salini vállalkozó húszmillió eurót ajánlott fel, ahogyan Diego Della Valle cipőgyáros is tette a római Colosseum esetében. A múzeumok és ásatások dolgozói egész Itáliában sztrájkolnak. Számuk kétezerrel kevesebb a szükségesnél. Utánpótlásra nincs lehetőség, mivel az olasz múzeumokra szánt költségvetési támogatás az utóbbi öt évben 58 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik