Kultúra

Ásatásra fel!

Egy több mint hatezer éves, kora rézkori sírt "áshatnak ki" a vállalkozókedvű amatőr régészek a Múzeumok Éjszakáján Hódmezővásárhelyen.

A Tornyai János Múzeum Szegfű utcai udvarán június 22-én este 7 órától bárki spaklit és ecsetet ragadhat, hogy a Hódmezővásárhely-Kopáncs, Olasz-tanya lelőhely 52. sírjában nyugvó felnőtt nőt és sírmellékleteit feltárja és dokumentálja.

A Tornyai János Múzeum hátsó udvarán “Áss mélyebbre, légy te is régész!” címmel ingyenes családi programmal várják a régészet iránt érdeklődőket szombaton este, ahol egy kora rézkori temetkezést rekonstruálnak a múzeum régészei egy “ásatási” szelvényben. A 47-es számú főút mellett található Hódmezővásárhely-Kopáncs, Olasz-tanya lelőhelyen Tóth Katalin, a Tornyai
János Múzeum régésze végzett megelőző feltárást 2008 tavaszán. Az ásatás során feltártak egy több mint hatezer éves, kora rézkoriúgynevezett Tiszapolgár-kultúra temetőrészletet, ahol összesen 14, szabályos rendszerben elhelyezkedő ÉK-DNy-i tájolású sírt és sírmellékleteit – az elhunytak mellé agyagedényeket, ételmellékletet és kőeszközöket helyeztek – sikerült megmenteni és dokumentálni.

E munkák megismerésére nyílik lehetőségük a különleges múzeumi estre ellátogatóknak, akik a feltárt jelenségeket lerajzolhatják, dokumentálhatják. A feltáró munkák most is régészek felügyelete mellett zajlanak majd; a leletanyag feldolgozását végző Mészáros Partícia érdekes, ásatási felvételekkel illusztrált, rövid előadásban vezeti be a hallgatóságot a rézkor rejtelmeibe.

Az “ásatás” ideje alatt további foglalkozásokkal is várják a régmúlt korok világát felfedezni vágyókat: a múzeumban őrzött, és többek között a látványraktárban is látható avar és honfoglaláskori övvereteket lehet elkészíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik