Kultúra

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő

barack obama (barack obama, )
barack obama (barack obama, )

Barack Obama amerikai elnök azon szerencsés férfiak egyike, aki mögött rögtön két nő is áll, egyikük felesége, Michelle, a másikuk pedig, Sarah Obama, vagyis a „first grandma”, a leghíresebb nagymama.

Róla és Obama kenyai gyökereiről szól a népszerű riporter, Daphne Barak legújabb könyve, a Mama Sarah Obama.

Sokszor és sokat halottunk, olvastunk már Obama különleges sikertörténetéről, viszont csak keveset tudtunk eddig Sarah életéről, pedig az ugyancsak a megvalósult álmokról szól. Kenya egyik kicsiny tartományában született 1927-ben. Tizennégy évesen férjhez ment Hussein Onyango Obamához, ám az öntudatos lány nem akart csak feleség lenni – tanulni akart. Akkoriban ez egy nő számára teljességgel lehetetlennek tűnt, ezért a férjét kérte meg, hogy segítse. A tanulni vágyás, ennek révén a többre jutás meghatározó, szinte családi örökség lett az Obama családban. És bár Sarah-nak a lehetőség nem adatott meg, szívét-lelkét kitette azért, hogy gyermekeit tanulásra ösztönözze. Így volt ez Hussein másik házasságából született fiával, az idősebb Barack Obamával is, akit anyja elhagyott, így Sarah nevelte tovább a fiút. (Kenyában elfogadott volt a többnejűség, sokszor több feleség élt együtt, közösen nevelve a gyerekeket.)

Sarah nevelt fia különösen nagyra törő álmokat dédelgetett, tehetséges volt és kitartó. Úgy tűnt, a szorgalom és a tehetség meghozza a gyümölcsét. Idősebb Obama lett az első, aki eljutott Afrikából a Hawaii Egyetemre. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, és e házasságból született meg ifjabb Barack Obama.

Az idősebb Obama története tragédiával ért véget, és ez rányomta bélyegét Sarah és a gyermekek sorsára is. Aztán a változatlanul Kenyában élő Sarah egyszer csak azt látja, hogy egy karcsú, ismerős arcú fiatal férfi közeledik az úton. Ifjabb Barack ugyanis elhatározta, hogy felkutatja gyökereit. Ezzel a jelenettel – ha patetikusak akarnánk lenni – kezdődött el Sarah álmának megvalósulása. Barack beteljesítette az álmot. A történet pedig innentől már nagyon ismert. Tudjuk, micsoda utat járt be az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke. A könyv sztorija lehetne akár fikció is. Széthúzás a családban, botrányok, a sajtó által felkapott és kiteregetett szennyes. Szóval minden pont úgy, mint valami végeláthatatlan teleregényben. Csakhogy nem kitaláció ez, hanem valódi családi történet. A politikai forgószél kettős magjában rendíthetetlenül áll a sokat látott kenyai nagymama, aki olyan helyről származik, ahol a nőket néhány kecskéért adják el a férjnek, és ahol a tanulás a férfiak kiváltsága. Sarah bölcs realitásérzékkel kezeli a szenzációhajhász újságírókat, a mohó rokonokat, és ott ül unokája mellett akkor is, amikor Barack Obama elnöki beiktatása zajlik.

Mindig érdekes egy-egy történelmi alak vagy híresség életét más megvilágításban látni, olvasni róla. Nemcsak teljesebb képet kapunk, de jobban megértjük döntéseit is. Hiszen a család, a gyökereinkkel felszívott kultúra igenis hatással van életünkre, utunkra. Befolyásolják viszonyunkat a világhoz. Elgondolkodtató és kifejezetten inspiráló a történet Obama hátországáról. Kicsit megerősít hitünkben, hogy kellő akaraterővel bármit elérhetünk. Vagy majdnem.

Mama Sarah Obama és Daphne Barak

Daphne Barak sejti, hogy olvasóinak jelentős része még Kenyát sem találná meg a térképen. Ezért a kötethez tematikus összefoglalót fűz, bemutatva a történet helyszíneit, időrendbe szedi Sarah életrajzát, és kiegészíti az egészet a kelet-afrikai konyha receptjeivel, Sarah és a kenyai táj fényképeivel. (Ráadásképpen – valószínűleg az eredeti kiadás elhagyhatatlan részeként – kollégák, ismerősök méltatják Daphne sikeres riporteri munkásságát. De ennyi belefér. Ettől még Sarah főszereplő marad.)

Viszont kaptunk egy jó receptet a nagybetűs Álom megvalósításához: végy egy jó adag bátorságot, keverd össze sok-sok hittel, kitartással és kész!

Fordította: Lami Júlia

Daphne Barak: Mama Sarah Obama
Sanoma Kiadó, 2013

Ajánlott videó

Olvasói sztorik