Kultúra

Fehérvár Feszt – seregszemle a helyi zenekaroknak

Harmadik alkalommal rendezik meg a Fehérvár Feszt című könnyűzenei koncertsorozatot június 14-15-én. Közel negyven csapat mutatkozik be a kétnapos rendezvényen

Az első két évben egy-egy vendéglátóhelyen léptek fel a helyi zenekarok, most azonban „nyílt terepen”, a Sóstói Stadion parkolójában biztosítanak bemutatkozási lehetőséget a fehérvári, vagy városi kötődésű együtteseknek az Anti Playback és a No Wave koncertsorozatok keretében. A város Önkormányzata által is támogatott Fehérvár Fesztről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők.

„Három évvel ezelőtt a szervezők megkeresték Székesfehérvár Önkormányzatát a rendezvény ötletével. Úgy vélték, hogy szükség van egy olyan fórumra, ahol a számos stílust képviselő helyi zenekarok fellépési, bemutatkozási lehetőséghez jutnak. Úgy gondolom, hogy az akkori Civilkapcsolatok Bizottságának érdemes volt felkarolnia a Fehérvár Fesztet, amely mára életképes rendezvénnyé vált, ezért erősödött a város szerepvállalása is.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Juhász László önkormányzati képviselő. Elhangzott, hogy a programot támogatta dr. Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője, a technikai segítségnyújtásban pedig szerepet vállalt a Városgondnokság és a Videoton FC.

A keményebb zenei stílust képviselő Anti Playback, és a populárisabb, alternatív irányzatot preferáló No Wave rendezvénysorozatok keretében összesen 38 székesfehérvári, vagy városi kötődésű zenekar lép fel a Sóstói Stadion parkolójában, két színpadon. Izsay Donát, az Egészség és Kultúra Egyesület elnöke, az Anti Playback zenei közösség vezetője elmondta: „A fehérvári zenekaroknak hétvégenként vannak ugyan fellépési lehetőségeik, de szükség volt arra, hogy felkaroljuk őket. A mostani rendezvényt azzal szélesítjük ki, hogy hip-hop fellépők és DJ-k is lesznek a színpadokon.” Izsay Donát üdvözölte a város, a  Anti Playback és a No Wave, illetve a zenekarok összefogását, és reményét fejezte ki, hogy az első szabadtéri rendezvényük nem várt sikereket hoz.

„A No Wave zenei irányzat számos képviselőjével találkozhat a közönség a progresszív rocktól az autentikus cigányzenéig. Büszkék vagyunk arra, hogy alig több mint egy éve találtuk ki néhány barátommal ezt az eseménysorozatot, amely egyre népszerűbb. Célunk, hogy a lehető legtöbb csapatnak nyújtsunk lehetőséget a bemutatkozásra a helyi közönség, a helyi fiatalok előtt.” – hangsúlyozta Klecska Márton, a zenei közösség aktivistája, aki szintén megköszönte az összefogást és a város támogatását.

A zenekarok felváltva szólalnak meg a Fehérvár Feszt két színpadán. A lokálpatrióta szemléletű fehérvári közönséget pénteken 16.00 órától, szombaton már 14.00 órától várják a Sóstói Stadion parkolójában. A szervezők több száz érdeklődőre számítanak, többek között az igen méltányos belépőjegynek köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik