Kultúra

Csütörtöktől Könyvhét

A Dugonics téren június 6–10 között, a különböző intézményekben pedig június 4–13 között tartják Szegeden a Könyhét rendezvényeit.

A Dugonics téren június 6–10 között, a különböző intézményekben pedig június 4–13 között tartják Szegeden a Könyhét rendezvényeit.

A könyv szegedi ünnepének központja 2013-ban ismét a Dugonics tér, de a városban még közel harminc helyszínen tartanak irodalmi, zenés-táncos, gyermek- és filmes programokat. Még a tavalyinál is színesebb az idei szegedi könyvhét palettája – köszönhetően a partnerek évről-évre bővülő táborának.

Idén sem hiányoznak a korábban megszokott, visszatérő és nagy közönséget vonzó programok. A „szegediség” jegyében bemutatják a Szegedtől Szegedig antológia legújabb kötetét, a városhoz kötődő szerzőkkel találkozhatnak az érdeklődők, megkoronázzák a Könyvkirályt, s megünneplik „a Város folyóirata”, a Szeged fönnállásának 25. évfordulóját. Szól majd dixie-, tér- és népzene, az Olvasó- és Játszóligetben képregényrajzolás, digitális planetárium, játszóház, „hangszersimogató”, valamint a vadaspark és a füvészkert hívogatja a gyermekes családokat.

A szegedi Év Könyve díj idei nyertese Nagy Bandó András, akivel személyesen is találkozhatnak olvasói. „Húzónevekben” sem lesz hiány. A szegedi könyvhetet 2013-ban Nyáry Krisztián irodalomtörténész nyitja meg, akinek az írók-költők szerelmeiről szóló, Így szerettek ők című kötete a Facebookon is nagy népszerűségnek örvend. A szegediek közül jön Temesi Ferenc, valamint Dinnyés József „daltulajdonos”, akiről könyvet írtak, negyvenöt éves munkásságának legjobb dalait pedig új lemezén gyűjtötték össze.

Új partnerként jelentkezik a Belvárosi mozi, amelynek „Írók a moziban” sorozata írók forgatókönyveiből készült filmeket mutat be. Így többek között Závada Pál Jadviga párnája, Grecsó Krisztián Hasutasok című alkotását is láthatja a közönség. Szabadtéri vetítésen mutatják be a Szezon című filmet, amely Podmaniczky Szilárd írásából készült. A színházi szerzők között itt lesz Pozsgay Zsolt, aki Pipás Pista történetének színrevitelével keltett nagy érdeklődést a közönség körében. A Corvina könyvkiadó önálló standdal várja olvasóit, a gyerekek érdeklődésre pedig a Manó Könyvek és a Pozsonyi Pagony kiadók számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik