Kultúra

Meghalt Bárdy György

bárdy györgy (bárdy györgy)
bárdy györgy (bárdy györgy)

A Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész 93 éves volt.

Az elmúlt évtizedek számtalan színházi és filmes szerepe szólalt meg az ő csodálatos baritonján. Markáns, férfias, ironikus alkata, drámai ereje intrikus szerepekre predesztinálta, de utánozhatatlan sármja és fanyar humora minden szerepét átitatta – írta a Vígszínház közleményében, amelyben tudatta a színészóriás halálát.

Bárdy György május 26-án töltötte be 92. életévét. Haláláig a Vígszínház társulatának tagja volt, utoljára 2008-ban lépett fel az Egy csók és más semmi című előadásban. Színházi fellépésein kívül több mint 60 film- és tévészerepben nyújtott felejthetetlen alakítást, legnagyobb sikere a Jumurdzsák volt az 1968-ban bemutatott Egri csillagokban.

Búcsúztatása a művész és családja kérésére szűk, családi körben történik – tudatta a hétfő esti közlemény, amely olvasható a színház honlapján is.

90 évesen az MTV-ben

Bárdy györgy tizenhárom évesen már a helyi református templom kertjében lépett fel saját színjátszó csoportjával. 16 évesen látta játszani Várkonyi Zoltán, a neves színész és rendező és megígérte: le fogja szerződtetni majdani társulatához. Így is tett 1945-ben. Bárdy elsőnek Grumio szerepét kapta a Makrancos hölgyben – emlékezett a népszerű színészre a Híradó 3 évvel ezelőtt, 90. születésnapján.

A színházi előadások után rendszeresen fellépett a pesti Broadway intézményeiben, óriási sikerrel parodizálta Csortost, Latabárt, Jávort. A Művész Színház után a Vígszínház, majd a Vidám Színpad és a Madách Színház tagja volt, 1958-ban a Nemzeti Színházhoz igazolt. 1959-ben a szocialista erkölcs elleni vétség vádjával örökre eltiltották a színi pályától. Három évig erdészként élt, aztán 1962-ben Kecskeméten újra színpadra léphetett. 1964-ben térhetett vissza a fővárosba, a Vígszínházhoz, amelynek azóta is a tagja.

Videó – az M1 Hogy volt!? című műsorának felvétele a közelmúltból:

Emlékezetes szerepe volt Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Ficsúr (Molnár Ferenc: liliom), Oscar (Neil Simon: Furcsa pár). Számos filmben is játszott, csak néhány mutatóba: Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, Ripacsok, Retúr. A legnagyobb sikere Jumurdzsák volt az Egri csillagokban, sőt néhány éve a Magyar vándorban saját alakításának paródiáját is elvállalta.

Sokat szinkronizált, az ő hangján szólalt meg Máris szomszéd a Mézga családban. Egyetlen szerepre nem emlékszik szívesen, a rádiókabaré óriási népszerűségű Gugyerákjára. Amikor már annyira azonosították vele, hogy előadás közben a színpadra is felkiabáltak neki, szakított az általa kitalált figurával.

Bárdy, aki fiatalabb korában veszedelmes nőcsábász hírében állt, kétszer nősült. Második feleségére hatvanévesen talált rá, hatvannégy évesen lett apa, Anna lányát az élet nagy ajándékának tartja. Művészi munkáját 1958-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1983-ban érdemes művész, 2000-ben kiváló művész lett. 1991-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével tüntették ki.

Amikor 85 évesen megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal, arra a kérdésre, hogy mi az, amin változtatna életében, így válaszolt: minden úgy van jól, ahogy történt.

A Hiradó egy videoösszeállítással is emlékezett a művészre. Itt láthatja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik