Kultúra

Ma minden eldől Cannes-ben

cannes (cannes, )
cannes (cannes, )

Végéhez ért a 66. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Ma este osztják ki a versenyprogram díjait, köztük a legjobb filmnek járó Arany Pálmát.

Az elismerések sorsáról a Steven Spielberg amerikai rendező vezette nemzetközi zsűri dönt. Az idei cannes-i filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában húsz alkotás szerepelt, a szervezők vélemények szerint erős mezőnyt válogattak össze. A május 15-én kezdődött fesztivál vasárnap esti díjkiosztója előtt a sajtó már megkezdte az idei seregszemle értékelését.

A francia és a külföldi kritikusok is egyöntetűen a tunéziai származású francia Abdellatif Kechiche La vie d’Adele (Adele élete) című filmjének adnák az Arany Pálmát. A háromórás francia alkotás, amely szombat este elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, két nő közötti szenvedélyes szerelmi viszony története.

A filmes szaklapok ranglistáinak élén szerepel még a Coen testvéreknek az amerikai folkzene hajnaláról szóló Inside Llewyn Davis című zenés filmje, az Oscar-díjas iráni rendező, Aszgar Farhadi első külföldön forgatott filmje, a Párizsban játszódó Le Passé (A múlt) című családi dráma, valamint Csang Ko-csia kínai rendező Touch of Sin (A bűn érintése) című műve is.

A játékfilmek terén a legjobb film, a legjobb színész és színésznő mellett díjazzák a legjobb rendezőt, a legjobb forgatókönyvet, a zsűri rendszerint nagydíjat és különdíjat is kioszt. Arany Pálma-díjat kap a legjobb rövidfilm is, a zsűri a kisjátékfilmek mezőnyében is különdíjjal jutalmazhat egy alkotást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik