Kultúra

Gershwin Szegeden

Magyar, sőt szegedi vonatkozású anyagokat is kínál a május 29-én, szerdán, a Somogyi-könyvtárban nyíló, koncerttel egybekötött tárlat.

115 éve született George Gershwin – koncert és kiállítás

Magyar, sőt szegedi vonatkozású érdekességekkel is szolgál „a jazz koronázatlan királya”, George Gershwin születésének 115. évfordulója alkalmából a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében rendezett kiállítás.

Gershwin már tizenévesen dalokat improvizált bátyja zongoráján, később egy zeneműboltban dolgozott mint plugger – a megvásárolni kívánt slágereket játszotta zongorán a vevőknek.

Zongorázni többek között Liszt Ferenc egyik utolsó tanítványától, Rosina Klaubertől, valamint a múlt század egyik ünnepelt zongoraművészétől, a magyar Kilényi Endrétől tanult.

Szegedről került Amerikába Muray Miklós fotográfus, akinek a ’20-as évek amerikai művészeiről készített portréi között George Gershwin arcképe is szerepel (a kötet a Vasváry-gyűjteményből való).

Gershwint egyre inkább foglalkoztatta az amerikai jazz és a klasszikus zene egyesítésének a gondolata, ennek szellemében születtek nagyzenekari művei, a Kék Rapszódia, F-dúr zongoraversenye, az Egy amerikai Párizsban, valamint Porgy és Bess című operája.

1937. február 11-én, koncert közben rosszul lett és elájult. Néhány hónappal később halt meg 38 évesen. Nevéhez számtalan sláger és filmzene kötődik, műveit olyan világhíres előadók szólaltatták meg, mint: Ella Fitzgerald, Frank Sinatra és Louis Armstrong.

George Gershwin születésének 115. évfordulója alkalmából rendezett tárlat május 29-től június 15-ig látható.

Zenei Album – Gershwin-dallamok szegedi művészek tolmácsolásában

A George Gershwin születésének 115. évfordulója alkalmából a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében rendezett kiállítás megnyitóján, május 29-én délután 5 órától válogatás hangzik el a zeneszerző legismertebb dalaiból, s részletek csendülnek fel a Porgy és Bess című operából.

A zeneműveket szegedi előadóművészek előadásában hallhatjuk.Közreműködnek: Blahó Attila, Császár Zsuzsanna (zongora), Károlyfalvi Krisztina, Kónya Krisztina, Somogyvári Tímea Zita (ének), Kosztándi István (hegedű).

A program Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közös rendezvénye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik