Kultúra

Lemezt készít Kínában a magyar gitárprímás

„Túl vagyok két földrengésen, ettem kígyót, békát, tücsköt, bogarat, ittam..., na ezt most hagyjuk, de a kígyópálinkát bevallom” – írta Kínából Both Miklós, aki ott turnézik és készít lemezt.

„A villámkezű gitárprímás”, „aki Bartókot ötvözi Jimi Hendrix-szel” – ehhez hasonló kifejezésekkel szokták leírni a Napra, a Barbaro és újabban a Folkside nevű zenekarok fiatal frontemberét. Korábbi útja után elhatározta, visszamegy Kínába, hogy helyi zenészekkel rögzítsen egy albumnyi zenei felvételt, továbbá hogy fotózzon, utazzon, megismerje a nagy ország különös kultúráját. A fényképes albumot és a lemezt együtt adja ki várhatóan év vége felé a Helikon.

Both Miki nemrég egy rövid e-mailben adott életjelet magáról, amelyben azt írja, hogy a leendő lemez felvételei igazán különlegesen alakulnak. Jelzi, hogy elég sok viszontagságon van túl, de „minden nehézséget ellensúlyoznak azok az emberi találkozások, illetve azok a zenék, amelyek körül vesznek”.

Nem koncertezni ment ki elsősorban, de végül úgy alakult, hogy júniusig egyfolytában utazni fog Kínán belül különböző fellépésekre. Nemrég játszott egy tibeti énekesnővel Sanghaj egyik legnagyobb koncerttermében is.

A kínai útról egy magyar származású sanghaji fotós, Nicky Almasy készített egy rövidfilmet, amin Both Miki „a tibeti térség döbbenetes hangú énekesnőjével (Yang Yi Ma)” és a jünnani hegyekben élő buddhista tanárral (Chen Zhi Peng) játszik együtt.

Korábban az FN24-nek a gitáros elárulta, hogy gyerekkorában ő is hallgatta az amerikai iskolát, AC/DC-t, Jimi Hedrixet és másokat, később pedig a nagy jazzgitárosokat, mint John McLaughlin. „Egy idő után azonban nem voltak már rám olyan elementális hatással. Kiskoromban talán volt olyan, hogy egy jó rockzenétől „kiszakadt a szívem”, de ez hamar elmúlt, kiégett. Középiskolás koromban Bartók gyakorolt rám olyan elemi hatást, mint hétévesen az AC/DC. Annyira újszerű, színes, zseniális volt, hogy egészen elképesztett. Ma már egyáltalán nem hallgatok gitárzenét, rockzenét. De a komolyzene, a népzene és a rockzene között vannak átjárhatóságok. Minden zene hangokra, hangszínekre épül, ez univerzális és átjárható.”

Járt korábban zenét és élményt gyűjteni Erdélyben, kínai útjain is ilyesfajta művészi inspirációt keres.

„Meg akarok ismerni egy számomra új zenei gondolatot, hogy azzal felül tudjak írni régi berögzültségeket. Azaz egyfajta átértékelés reményében indulok el, amelyek végső soron mozgásban tartják az ember képzelőerejét” – nyilatkozta indulása előtt a Mandinernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik