Kultúra

A 100 éve született Csikós Miklós festőművészre emlékeznek

Csikós Miklós: Vásárhelyi tanya (Csikós Miklós: Vásárhelyi tanya)
Csikós Miklós: Vásárhelyi tanya (Csikós Miklós: Vásárhelyi tanya)

Születésének centenáriuma alkalmából kamarakiállítással tisztelegnek Csikós Miklós (1913-1988) festőművész munkássága előtt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Csikós Miklós 1913-ban Hódmezővásárhelyen született; Magyar Iparművészeti Főiskola mellett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán is oklevelet szerzett, ahol mesterei Aba Novák Vilmos, Kontuly Béla, Varga Nándor Lajos és Berény Róbert voltak. Első gyűjteményes kiállítása 1938-ban volt. 1949-ben Kamotsay István és Gyenes Tamás kezdeményezésére képzőművészeti szabadiskolát hozott létre, majd a hatvanas években művészeti szakkört vezetett szülővárosában. Jó tanárként és mesterként mindkét helyen leendő művészek tucatjának nyújtott segítséget első “szárnypróbálgatásaikban”, és Tornyai János és Rudnay Gyula szellemiségéhez kötődő festészetével az alföldi hagyományok átörökítésében és továbbvitelében vállalt jelentős szerepet.

Képein gyakran örökítette meg az egyszerű emberek életének jeleneteit, a Duna-Tisza közének sajátos atmoszférájú tájában. Emberábrázolására elsősorban Fényes Adolf “szegényember” festészete hatott. Tájképein főként a mártélyi Tisza-part szépsége ragadta meg. A Tornyai-múzeumban június 2-áig látható kiállításon a család tulajdonában lévő festményekből tekinthetnek meg egy válogatást tisztelői és a művészetkedvelők.

A tárlat megnyitóján, május 8-án, szerdán délután fél hatkor egykori tanítványa, Sonkoly Tibor festőművész méltatja mesterét a múzeum előcsarnokában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik