Kultúra

Első alkalommal adták át a „Csakazértis” díjakat

juszt lászló (juszt lászló)
juszt lászló (juszt lászló)

Az újságíróknak és szerkesztőségeknek adományozható elismerést Juszt László, Kardos Péter, Németh S. Szilárd, Tanács István, a Klubrádió és a Népszava kapta meg – közölték az alapítók a hétfői, budapesti díjátadás után.

A díjat a Csakazértis címmel 1991-től 1993-ig megjelent szociáldemokrata lap és annak egykori munkatársa, a 2003-ban elhunyt Szalai Pál újságíró emlékére alapította három szervezet: a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt. (MSZDP) Az alapítást az idén márciusban, egy sajtótörténeti konferencián jelentették be.

Bódás Bianka, az MSZDP szóvivője ismertette: a díjjal „a társadalmi igazságtalanságok feltárásában kiemelkedő, az elesettek, kiszolgáltatottak ügyét empátiával képviselő, a civil kurázsit vállaló újságírókat és szerkesztőségeket szeretnék megbecsülni”.

„Díjunk egyfajta főhajtás, tisztelet kifejezése azok iránt, akik újságíróként a szó, a kép, az írás erejével állnak helyt” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik