Kultúra

Csillagászat Napja Szegeden

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a Csillagászat Napja Szegeden. Ezen a napon a Magyar Csillagászati Egyesület önkéntesei az ország több pontján járdacsillagászattal, távcsöves bemutatóval várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkek

Világszerte széles körben ünneplik a Csillagászat Napját, mely „mozgó ünnep”, a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Idén ez a nap április 20-ra esik. Ezen a napon Szegeden a hagyományokhoz híven sötétbe borul a Dóm tér, hogy az érdeklődők zavartalanul szemlélhessék az éjszakai égboltot.

Szegedi programok

A Csillagászat Napja az AGÓRÁban
A csillagászat és az égbolt iránt érdeklődőket a Partiscum Csillagászati Egyesület előadással, bemutatóval várja a Szent-Györgyi Albert Agórában (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)

2013. április 19. AGÓRA Informatórium17.30-19.00
Utazás a Naprendszerben (előadás és csillagászati műszerbemutató)

2013. április 20
Miénk a tér! A CSILLAGÁSZAT NAPJA 2013 SZEGED
Szombaton már kora délutántól várják mindazokat, akik biztonságos szűrőn keresztül a Nap felszínével szeretnének megismerkedni.
Az est leszálltával több távcsővel mutatjuk be a Hold felszínét, a Jupitert, a Szaturnuszt és az égbolt szabad szemmel nem látható csodáit. Idén is teljes sötétségbe borul majd a szegedi Dóm tér, a Fogadalmi templom „fényszennyező” díszkivilágítását is lekapcsoltatjuk, hogy valóban a csillagászaté, és az égbolté legyen ez az este.
Program:15:00-16:30 – Csillagászati műszerbemutató
16:00-24:00 – Távcsöves bemutató: Nap, Hold, Jupiter, lézeres csillagképtúra
17:00-21:00 – Partiscum Mobil Planetárium planetáriumi előadások, teljes kupolás filmbemutatóval

A szervezők minden érdeklődőt várnak az ingyenes programokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik