Kultúra

A holokauszt áldozataira emlékeznek Hódmezővásárhelyen is

Rendhagyó történelem órákkal és előadásokkal emlékeznek április 16-án a holokauszt áldozataira Hódmezővásárhelyen. Dr. Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség elnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter is részt vesz a hódmezővásárhelyi megemlékezéseken.

Hazánkba látogat a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából dr. Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance) soros kanadai elnöke, Steven T. Katz, professzor, elnöki tanácsadó, valamint dr. Kathrin Meyer titkárságvezető. A delegáció tagjai 2013. április 16-án Hódmezővásárhelyen részt vesznek a Bethlen Gábor Református Gimnázium megemlékezésén, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet, majd a Holokauszt Múzeum programjain rendhagyó történelemórán és ünnepi megemlékezésen szólalnak fel.

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja kapcsán Hódmezővásárhelyen egész héten rendhagyó történelemórákkal várják a diákokat a vidéki Magyarország egyetlen állandó Holokauszt kiállításán. A tanulók a Holokauszt – Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen látottak segítségével könnyebben megérthetik és feldolgozhatják a Vészkorszak szörnyűségeit, hiszen közvetlenebbül találkoznak a Holokauszt borzalmaival, és húsvér emberek példáján keresztül érzékelhetik, mi az, aminek soha többet nem szabad megtörténnie.

A megemlékező programok 2013. április 16-án, kedden, 10 órakor, a Bethlen Gábor Református Gimnázium földszinti aulájában kezdődnek, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet, a gimnázium diákjai az alkalomra készült színpadi műsort adnak elő, és megtekinthető lesz a diákok és pedagógusok alkotásaiból válogatott, a Holokauszt témáját feldolgozó képzőművészeti kiállítás is. Az eseményen részt vesz dr. Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance) soros kanadai elnöke, Steven T. Katz, professzor, elnöki tanácsadó, valamint dr. Kathrin Meyer titkárságvezető.

Ezt követően 11 órakor a Zsinagógában és a Holokauszt – Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen rendhagyó történelemóra keretében Steven T. Katz, professzor, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség elnöki tanácsadója a hódmezővásárhelyi diákoknak beszél a Holokauszt oktatás és emlékezés jelentőségéről. A nyilvános oktatási programokon Szőnyi Andrea, a USC Shoah Foundation nemzetközi oktatási főtanácsadója, a Zachor Alapítvány főigazgatója az elbeszélt történelem alkalmazásáról, Vanderstein Péterné Zsuzsa, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség tagja a zsidó kultúrkör kegyeleti szokásairól tart előadást.

A 12 órakor kezdődő „A Kegyelet forrása” címet viselő megemlékezésen köszöntőt mond Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere, megemlékező beszédet tart dr. Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance) soros kanadai elnöke, valamint Dr. Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke.

A program 14 órakor az „Embermentés a vészkorszak idején” című konferenciával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik