Kultúra

Világsztárok szállják meg Budapestet

btf (btf)
btf (btf)

Március 22. és április 7. között 17 helyszínen mintegy 70 programmal jelentkezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). Megnyitja kapuit egy új, világszínvonalú zenepalota is.

A fesztiválon idén is sok sztárvendég fordul meg, például a világhírű Collegium Vocale Gent, Christoph Prégardien és a Le Concert Lorrain, Patricia Petibon és a Münchener Kammerorchester, Joshua Bell és az Academy of St. Martin in the Fields, valamint Claudio Abbado és az Orchestra Mozart.

Az úgynevezett crossover műsorok közül kiemelkedik Snétberger Ferenc és Richard Bona közös színpadi produkciója, amelyben a klasszikus és basszusgitár hangolódik egymásra. A Magyar Nemzeti Múzeumban valósul meg a Vonzások és változások című tárlat. A 18–19. századi magyar festészetet felvonultató kiállítás koprodukció a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal. A legendás táncos, Carmen Cortés, a kortárs flamenco egyik meghatározó alakja a Thália Színházban lesz látható.

A BTF-en tartják Orbán György Ludus Tabulaturae című kompozíciójának ősbemutatóját. Szintén itt debütál a Recirquel nevű csapat, cirkuszszínházi produkciójával. A záró napon is lesz egy ősbemutató: Jankovics Marcell animációja kíséri Vörösmarty Csongor és Tündéjének teljes kísérőzenéjét – Kocsár Balázs karmester egyedi zenei válogatásával, Gemza Péter rendezésében.

A BTF hét koncertet kötött le a főváros legújabb zenei központjában, a Budapest Music Centerben (BMC) is. A ferencvárosi Mátyás utcában nemcsak klasszikus és dzsesszkoncerteket rendeznek ezentúl, hanem a ház a Nemzetközi Eötvös Intézetnek is helyet ad. Az intézmény hivatalos megnyitóját szombaton tartják meg, áprilisban egy induló sorozattal vezetik be a szélesebb közönségnek a házat. „Mivel rengetegen kíváncsiak a teremre, ez a sűrű periódus rendkívül eklektikus lesz, a dzsessztől a világzenén át a gyerekelőadásig, a vonósnégyes koncerttől a szimfonikus hangversenyig. Úgy látjuk, az évad végéig körülbelül ötven programot rendezünk vagy fogadunk be” – hangsúlyozta az alapító igazgató, Gőz László.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik