Kultúra

Magyar művészek kerülhetnek a halhatatlanok közé

Tizenhárom világhírű magyar karmestert és hangszeres muzsikust is jelölte a Gramophone az általa tavaly létrehozott Hírességek Csarnokába. Az 50 halhatatlan kiválasztásába a zeneszerető közönség is bekapcsolódhat a brit zenei szaklap honlapján.

A kilenc kategória jelöltjei között szerepel Doráti Antal, Fricsay Ferenc, Fischer Iván, Ormándy Jenő, Reiner Frigyes és Széll György, a Budapest és a Végh Kvartett, Anda Géza, Fischer Annie és Schiff András zongoraművész, Starker János gordonka- és Szigeti József hegedűművész.

A folyóirat főszerkesztője, James Jolly blogjában külön méltatja három magyar maestro – Reiner Frigyes, Széll György és Fischer Iván – teljesítményét, zenekari alapító és nevelő munkáját.


Fischer Iván – (Fotó: MTI / Kollányi Péter)

Reiner három amerikai zenekart emelt magasba a Cincinnati Szimfonikusokat (1922-1931), a Pittsburghi Szimfonikusokat (1938-1948), és legfőképp a Chicagói Szimfonikusokat (1953-1963). Jolly szerint Reiner kérlelhetetlen, ezért kellemetlen személyiség volt, de a zenekarokkal kivételes eredményeket ért el. Hozzá hasonlóan Széll György is nagy súlyt helyezett a zenekari fegyelemre és a kifogástalan technikára a Clevelandi Zenekar élén. A Schumann-szimfóniák tolmácsolásai ma is érvényesek és meglepően korszerűek – véli a főszerkesztő.

Fischer Iván is osztja a nagy elődök nézetét, szintén rendkívüli pontosságot igényel a Budapesti Fesztiválzenekar művészeitől. Ugyanakkor a hangzás színei igen árnyaltak, a hangszerek beszédmódja elegáns, viszonya muzsikusaival az első az egyenlők között elvén alapul. Olyan egységesen szól a szimfonikus együttes, mintha kamarazenekart hallanánk – jegyzi meg a szakember.

A Gramophone honlapján szerda este 6 óráig lehet szavazni a művészekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik