Kultúra

Új-Zélandon Ben Affleck a közellenség

A szigetország parlamentje egyhangú határozatban ítélte el a friss Oscar-díjas filmet, mert az hazudott a diplomatáikról.

Affleck filmjében, az Argo-akcióban az új-zélandi diplomaták elutasítják, hogy segítsenek az 1979-es teheráni túszdráma idején menekülő amerikai társaiknak, holott valójában az óceániai ország iráni képviseletének munkatársai vitték ki a repülőtérre a hatóságok elől menekülő amerikaiakat, akik így el tudtak repülni Svájcba.


Fotó: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

Ezért a New Zealand First nevű párt vezetője olyan javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely elítéli „a történelem átírására irányuló hollywoodi kísérletet”. Winston Peters szerint a filmben „súlyosan elferdítették” az új-zélandi diplomaták bátor és dicséretes szerepét. A politikus úgy fogalmazott, hazájának e bátor képviselői – Chris Beeby és Richard Sewell – megérdemlik, hogy kijavítsák ezt a történelmi és ténybeli hibát.

Az Argo-akciót rendező Ben Affleck védelmébe vette a „kiwik” filmbéli ábrázolását, mindazonáltal jelezte, nem volt könnyű meghozni a döntést arról, hogyan mutatja be őket.

Eközben – amint arról korábban hírt adtunk – Irán perre készül a film ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik