Kultúra

Bánk bán történetéről nyílik kiállítás

A színházi bemutatóhoz kapcsolódva március 7-től a Somogyi-könyvtár Bánk Bán történetére emlékszik a dráma születésétől az előadásáig.

A Somogyi-könyvtár kamaratárlattal kapcsolódik a Szegedi Nemzeti Színház március 15-i Bánk bán bemutatójához.

A bibliotéka második emeleti kölcsönzőjében 2013. március 7-től április 10-ig látható kiállítás a Bánk bán történetét mutatja be a mű születésétől a színházi bemutatókig. A 1821-es első kiadás mellett további díszes Bánk bán-kötetek, a Szegedi Híradó és Szegedi Napló korabeli színikritikái, eredeti szegedi színházi plakátok és kosztümtervek, a szabadtéri előadásokról készült fotók idézik vissza Katona József halhatatlan alkotásának történetét és hangulatát.

Katona József Bánk bán című drámájának ősbemutatóját 180 évvel ezelőtt, 1833. február 15-én tartották Kassán. A kezdetben kevéssé ismert darab lassanként mind népszerűbb lett, 1848. március 15-i pesti előadása pedig, a forradalom gyújtólángjaként lelkesítette a közönséget.

Bánk bán története Erkel Ferencet a mű megzenésítésére ihlette, s a nemzeti opera rangjára emelkedő zenedarab máig őrzi töretlen népszerűségét.

Az ünnepi bemutatóhoz kapcsolódó kvízjáték a könyvtár és a színház honlapján is olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik