Kultúra

Párban a könyvtárban

Kortól függetlenül minden szerelmes szívnek tartogat meglepetéseket a Somogyi-könyvtár Valentin-nap alkalmából.

A Valentin-napot idén is együtt ünnepli olvasóival a Somogyi-könyvtár. Február 14-én, csütörtökön a párosan beiratkozó felnőttek egyike ingyenesen kap olvasójegyet. A kedvezmény a Somogyi Dóm téri központjában és fiókkönyvtáraiban egyaránt igénybe vehető. A fiókkönyvtárakban az ünnephez kapcsolódó könyvajánlókkal is kedveskednek a látogatóknak.

Valentin-nap történetéről több változat is ismert, megünneplésének gyökerei egyaránt kötődnek a pogány és a keresztény tradíciókhoz. A február 14-éhez kapcsolódó tevékenységek repertoárja ebből adódóan igen széles. Az elmúlt évszázadokban, földrajzi területtől függően az esztendő ezen időszakában szokás volt a szerelmi-sorshúzás, vagy a fiatal lányok számára férfifogó tanácsok átörökítése. Az igazi partner kiválasztásához használt jóslatok időszaka is volt ez, napjainkban pedig, a szerelmesek „cserélnek szívet” és ajándékot egymással. Üdvözlőkártyák garmada indul útjára ilyenkor, hogy a kézírásos „valentine”-ek vigyék szívtől szívig a gyengéd üzenetet.

A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában 13-tól 18 óráig Bálint-napi üdvözlőkártyák készítésére várják a kicsiket és nagyokat. A felnőttek is kipróbálhatják alkotókészségüket február 14-én, csütörtökön, Bálint és Valentin napján.

A Tápai fiókkönyvtárban a gyermekek készíthetnek Valentin-napi ajándékkártyákat délután fél 5-től.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik